bio-forum.pl

Zamszowa Exidia truncata?

bez logowania - można przeglądać
GRej95840

od paź.2007

1. Zamszowa Exidia truncata?
czarne aksamitne_01

Dwa kisielcowate rosną tuż obok siebie na dębie. Drobnoowocnikowy wygląda na wzorcowe Exidia plana, ale ten "wielkojamczasty", rosnący u samej nasady gałęzi, Exidia plana raczej nie przypomina. Ma pojedyncze owocniki, przyrośnięte do kory tylko niewielkim fragmentem (owocnik u nasady konaru po drugiej stronie też daje się odchylić niczym uszak). No a wewnątrz, na części nieprzyrośniętej, mają mięciutki, aksamitny, czarny kutner.

Czy te duże, zamszowe to Exidia truncata, czy może jeszcze coś innego?

czarne aksamitne_02
czarne aksamitne_06
czarne aksamitne_08

Na gałęzi Exidia plana, a u nasady konaru drugi owocnik "dużego" (sprawdzałam, również przyrośnięty tylko brzegiem i od wewnętrznej strony ma kutner):

czarne aksamitne_4

Wymiary dużego:

czarne aksamitne_05

w porównaniu z drobnoowocnikowym:

(wypowiedź edytowana przez mykola 08. marca. 2008)

od paź.2007

2. Zamszowa Exidia truncata?

Cisza w temacie... Pewnie znowu dałam się nabrać na jakąś sztuczkę Exidia plana :)

od wrz.2007

3. Zamszowa Exidia truncata?

Nie, ten u nasady gałęzi to Exidia truncata moim zdaniem.

od wrz.2006

4. Zamszowa Exidia truncata?

Ja również jestem takiego zdania. Zdjęcia 1, 3, 4, 5 to E. Truncata a nr 2i 6 E. Plana

od paź.2007

5. Zamszowa Exidia truncata?

Dzięki! Mój pierwszy :)

od sty.2008

6. Zamszowa Exidia truncata?

Znam miejsce k. Warszawy, gdzie nie sposób nie spotkać Exidia truncata w dużych ilościach. Jeśli ktoś jest zainteresowany, chętnie się podzielę informacją odnośnie miejsca występowania.

od paź.2007

7. Zamszowa Exidia truncata?

Jeśli Ania jeszcze zbiera zgłoszenia stanowisk Exidia truncata do rejestru, to można je zgłosić. Aniu, czy Exidia truncata wciąż jest "rejestrowe"?

od maj.2003

8. Zamszowa Exidia truncata?
9.mar.08 18:06
Anna Kujawa "AniaK"

Tak

od sty.2008

9. Zamszowa Exidia truncata?

Ponieważ jest to dla mnie nowość, potrzebuję wskazówek, co należy podać.

od paź.2007

10. Zamszowa Exidia truncata?

Wejdź na stronę [bf#7259]. W wątku "tu składamy nowe doniesienia" znajdziesz formularz online i wskazówki dotyczące jego wypełniania.

Żeby obliczyć ATPOL, skorzystaj z porad zamieszczonych w odpowiednim wątku na tej samej stronie, grzyby.pl

- to naprawdę o wiele prostsze, niż na pierwszy rzut oka się wydaje. Spróbujesz, zobaczysz - łatwizna:-)

od sty.2008

11. Zamszowa Exidia truncata?

Dzięki, już patrzyłam.

Moje główne wątpliwości dotyczą zebrania i ususzenia grzybka - jak to najlepiej zrobić? ( tak jak suszy się grzybki do jedzenia?) Rozumiem, że wysuszony owocnik ( jeden?) należy wysłać do Ani Kujawy?

Mam nadzieję, że będę w lesie w przyszły weekend, to coś spróbuję zebrać.

od paź.2007

12. Zamszowa Exidia truncata?

Z mokrymi workowcami jest pewien problem... Moim zdaniem zbierać razem z substratem i natychmiast wysyłać "w pudełku po margarynie, z nawilżaczem" (w postaci wilgotnych liści z otoczenia itp.), ale wiem, że kolejka do badania jest długa. Dlatego ja też swoich jeszcze nie zgłaszałam, bo muszę zapytać Ani, czy jest sens przysyłać takie workowce. Właściwie zebrane razem z korą powinny mieć potencjał "nawilżenia i odrośnięcia", ale tak naprawdę - nie wiem. Aniu?

(wypowiedź edytowana przez mykola 09. marca. 2008)

od maj.2003

13. Zamszowa Exidia truncata?
10.mar.08 07:17
Anna Kujawa "AniaK"

ehm... Exidia to podstawczaki:-)

W tym przypadku są tak chrakterystyczne, że nawet nie trzeba im sprawdzać cech mikro. Zasuszcie, jak jadalne i podeślijcie suche. Marzeno, wystarczy zapakować w pudełeczko po zapałkach (lub czymś innym) i zwykłym listem na adres Stacji (po kliknięciu w moje nazwisko) - z numerem zgłoszenia (ID - pokazuje się po wysłaniu zgłoszenia na dole).

od paź.2007

14. Zamszowa Exidia truncata?
10.mar.08 22:57
Paula Probucka "Mykola"

Ale wpadka!:-))) Przyznaję, po prostu nigdy nie zwróciłam na to uwagi, tylko z miejsca, dla siebie, zaliczyłam do "galaretkowatych" typu Peziza, a przecież faktycznie bardziej powinny mi się skojarzyć z żylakiem:-)))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji