bio-forum.pl

Usychająca sadzonka sosny czarnej.

bez logowania - można przeglądać

od maj.2024

1. Usychająca sadzonka sosny czarnej.
23.maj.24 19:12
Mariusz "mmanio"
uschnięta sadzonka

Dzień dobry.

Od pewnego czasu borykam się z pewnym problemem. Otóż chciałbym wyhodować z nasion sosnę czarną. Sadzę ją w doniczce, odpowiednio zwilżam ziemię, po paru dniach nasionko kiełkuje i... usucha. Powtarza się to już któryś raz z kolei. Czytałem o podłożu i stosuję ziemię zmieszaną z piaskiem, mimo to za każdym razem sadzonka mi usycha. Co robię źlę, co powinienem zrobić?

od lip.2004

2. Usychająca sadzonka sosny czarnej.

Cyt: "Choroby grzybowe i bakteryjne, takie jak: zamieranie siewek, zgorzel zgnilakowa, gnicie korzeni. Patogeny wnikają w kiełkujące nasiona i powodują ich gnicie. Infekcje po wzejściu siewek objawiają się już czwartego dnia po wyrośnięciu liścieni. Łodygi w miejscu zetknięcia z glebą przewężają się, korzenie i łodygi gniją, rośliny żółkną i zamierają... "

Osobiście próbowałbym zaprawić nasona przed wysiewem.

od maj.2024

3. Usychająca sadzonka sosny czarnej.
24.maj.24 15:45
Mariusz "mmanio"

Dziękuję! A czym można zaprawić nasiona? Czy to problem ziemi? Ziemia zakupiona w ogrodniczym i wymieszana z piaskiem. Czy wysterylizować ziemię (pod bananowce coś takiego robiłem w mikrofali)?

od lip.2004

4. Usychająca sadzonka sosny czarnej.

Sterylizacja ziemi na pewno pomoże.

Ziemia skąd by nie była jakieś tam mikroorganizmy ma; nieszkodliwe, pożyteczne, chorobotwórcze...

Do nasion jakaś grzybobójcza zaprawa nasienna z ogrodniczego. Nasiona niektórych gatunków są bardziej podatne na wszelkie infekcje, inne mniej.

Powodzenia:-)

od maj.2024

5. Usychająca sadzonka sosny czarnej.
26.maj.24 13:53
Mariusz "mmanio"

Dzięki. Sterylizuje więc ziemię i sadzę ponownie nasiono sosny.

od lip.2004

6. Usychająca sadzonka sosny czarnej.

Dawno temu jak pracowałem w pewnej szklarni u zakonników, to pryskali jeszcze kilka, kilkanaście dni po wschodach czymś antychorobtwórczym, nie pamiętam co to było.

Nie jestem zbyt na bieżąco jak to się teraz stosuje w trudnych siewach, wschodach i dalszych uprawach:- (

Powodzenia, ciekaw jestem wyników Twojej próby;-)

od maj.2024

7. Usychająca sadzonka sosny czarnej.
29.maj.24 19:30
Mariusz "mmanio"

Wschodzi :)

od maj.2024

8. Usychająca sadzonka sosny czarnej.
2.cze.24 11:55
Mariusz "mmanio"

Progres :)

od lip.2004

9. Usychająca sadzonka sosny czarnej.

:-)

Jakby coś pojawiało się na siewkach to trzeba natychmist zastosować coś antygrzybowego, albo nawet dać profilaktycznie.

Ja będę próbował z nasionami gunery olbrzymiej (Gunnera manicata)

Dostałem 5 nasion i na razie leżakują w wilgotnym piasku w lodówce.

Ponoć są problematyczne przy wschodach?

od maj.2024

10. Usychająca sadzonka sosny czarnej.
5.cze.24 21:03
Mariusz "mmanio"

No i niestety znów padły: (. A popryskałem środkiem grzybobójczym.... Nie wiem czy może za mokro, czy za sucho, czy za słonecznie czy za ciemno, czy coś innego??? Ziemia wysterylizowana. Już nie mam pomysłu dlaczego tak się dzieje... A na chodniku od rosnącej u sąsiada sony wschodzą jak wściekłe.....

P. S.

Gunera olbrzymia, świetnie wygląda, trzymam kciuki za powodzenie!!!

od lip.2004

11. Usychająca sadzonka sosny czarnej.

Nie wiem co poradzić, choć znalazłem w sieci poniższy sposób, ale nigdy go nie stosowałem (kiedyś parę razy rozmnażałem sosny i świerki z nasion, ale takich problemów nie miałem)

"Umieszczamy nasiona w naczyniu z letnią wodą na 24 h....

Kiedy nasionka wykiełkują, zapewniamy im umiarkowaną ilość światła i wody.

Po 3-4 tygodniach sadzonkę umieszczamy w ziemi.

Po około 2 latach hodowli w doniczce przesadzamy siewki do gruntu, najlepiej jesienią (w miejscu zgodnym z obowiązującymi przepisami prawnymi)"

od maj.2024

12. Usychająca sadzonka sosny czarnej.
19.cze.24 19:40
Mariusz "mmanio"

Próba nie wiem która już. Na razie rośnie. Ziemia wymieszana z piaskiem, wysterylizowana przez wysianiem, nasiono wymoczone.... Trzymajcie kciuki!

od lip.2004

13. Usychająca sadzonka sosny czarnej.

Oczywiście trzymamy:-)

Mnie troszkę pobudziły te naginasienne i w ramach ciekawości i popróbowania sił dostałem dziś nasiona sosny chińskiej czerwonej (Pinus tabulaeformis) oraz na dokładkę morwę indyjską Noni (Morinda citrifolia)

od lip.2004

14. Usychająca sadzonka sosny czarnej.

;-)

od maj.2024

15. Usychająca sadzonka sosny czarnej.
30.cze.24 16:20
Mariusz "mmanio"

Dzięki!

Kurcze już myślałem że teraz się uda..... Coś mnie te sadzonki sosny ewidentnie nie lubią. Tyle roślin (w tym egzotycznych) wyhodowałem z nasiona i pięknie rosną. (choć czasem z problemami). A sosny padają: (

od lip.2004

16. Usychająca sadzonka sosny czarnej.

Coś mi tu "nie gra", ale nie wiem co?;- (

od maj.2024

17. Usychająca sadzonka sosny czarnej.
3.lip.24 19:24
Mariusz "mmanio"

Mnie też.... I też nie wiem co,

Ziemia wymieszana z piaskiem - tak jak sosny lubią

Przed wysianiem ziemia wysterylizowana.

Niezbyt częste podlewanie.

Stanowisko niezbyt nasłonecznione.

I padają....: (

I tylko sosny. Reszta roślin mi ładnie wykiełkowała, niektóre mają już po kilkadziesiąt cm.

od lip.2004

18. Usychająca sadzonka sosny czarnej.

Czyli inne gatunki sosen też Ci "padają", czy tylko ta czarna?

od lip.2005

19. Usychająca sadzonka sosny czarnej.
4.lip.24 13:22
Grażyna Domian

Obawiam się, że sterylizowanie ziemi tu nie rozwiąże problemu. Sosny wymagają do swojego prawidłowego rozwoju obecności partnerów mykoryzowych - różnych w zależności od gatunku i wieku.

od lip.2004

20. Usychająca sadzonka sosny czarnej.

Skąd masz szyszki z nasionami?

od cze.2010

21. Usychająca sadzonka sosny czarnej.
5.lip.24 09:21
Piotr Grzegorzek

Z podobnym problemem stykali się mi znajomi usiłując w naszej glebie wyhodować pinię z nasion wydobytych z szyszek pozyskanych we Włoszech. Chociaż w przypadku dobrze u nas zadomowionej sosny czarnej sprawa jest podejrzana.

od lip.2004

22. Usychająca sadzonka sosny czarnej.

Myślę, że Grażyna poddała bardzo dobry trop!!!

Tu jest bardzo dobry materiał na ten temat

"Znaczenie mikoryzy we wzroście i rozwoju sosny" 1997 Maria Rudawska

file:///C:/Users/ASUS/Downloads/Znaczenie_mikoryzy_we_wzroscie_i_ro. pdf

Wyglądałoby, że trzeba wziąć trochę ziemi spod jakiejś sonsy czarnej (a zapewne i s. zwyczajnej) i bez jakichkolwiek sterylizacji i zaprawiań chemicznych wysiać do niej nasiona i dać szansę naturze.

Tak mi się przynajmniej wydaje;-)

od maj.2024

23. Usychająca sadzonka sosny czarnej.
13.lip.24 13:35
Mariusz "mmanio"

Dziękuję! Tak właśnie zrobię, niedaleko mnie jest lasek sosnowy więc z ziemią nie mam problemu.

Tak problem u mnie dotyczy tylko i wyłącznie sosny, gdyż wyhodowałam z nasion wiele różnych roślin w tym egzotycznych i nigdy nie miałe, żadnego z nimi problemu.. Nasiona posiada z dwóch źródeł: od znajomego leśnika a inną partię zakupiłem w sklepie. Niestety w tej chwili nie jestem w stanie rozpoznać które już są z których źródeł. Postaram się zdobyć z innego źródła i je oznaczyć żeby wyeliminować, że to jest jakiś problem z samymi nasionami.

od maj.2024

24. Usychająca sadzonka sosny czarnej.
13.lip.24 13:37
Mariusz "mmanio"

A tak wygląda kolejna próba....

od maj.2024

25. Usychająca sadzonka sosny czarnej.
13.lip.24 13:58
Mariusz "mmanio"

I jak widać jedna z dwoch padła....

od maj.2024

26. Usychająca sadzonka sosny czarnej.
16.lip.24 16:34
Mariusz "mmanio"

Zamówiłem mikoryzę do iglaków :)

od lip.2004

27. Usychająca sadzonka sosny czarnej.

Dobry pomysł, warto sprawdzić.

Moja jedyna siewka sosny chińskiej na razie się trzyma.

Trzymam ją na parapecie balkonu w cieniu liścia innej rośliny

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji