bio-forum.pl

Lilak pospolity kwitnący z odrostu.

bez logowania - można przeglądać

od lip.2004

1. Lilak pospolity kwitnący z odrostu.

Lilak pospolity kwitnący z odrostu.

Z "bzami" jest tak, że ich odrosty są dosyć ekspansywne i co jakiś czas trzeba z nimi powalczyć, zwłaszcza na małej działce ROD.

Taki ewenement trafił mi się pierwszy raz.

Pomiędzy żywopłotem cisowym a krzakiem macierzystym sadziłem ostrokrzew i różę ozdobną (obie rośliny z odzysku) jakieś 2-3 miesiące temu.

Kopiąc pod nie dołki musiałem odciąć ten mały odrost szpadlem.

No i wyskoczył "taki kwiatek"!

Gdzieś kiedyś czytałem, że rośliny w warunkach ekstremalnych potrafią w obronie zastosować taki super szybki sposób na przetrwanie i rozmnożenie.

Czytał ktoś gdzieś o tym???

Normalnie, to ten odrost powinien sobie dalej spokojnie rosnąć (nawet odcięty) i nabierać zielonej masy.

od cze.2010

2. Lilak pospolity kwitnący z odrostu.
19.maj.24 20:58
Piotr Grzegorzek

W istocie jest to jeden z tych niezniszczalnych krzewów.

od lip.2004

3. Lilak pospolity kwitnący z odrostu.

Mnie zastanawia, że pomimo zapewnienia sobie przetrwania i ekspansji w sposób wegetatywny, roślina reaguje na potrzebę istnienia w sposób generatywny.;-)

od cze.2010

4. Lilak pospolity kwitnący z odrostu.
20.maj.24 08:31
Piotr Grzegorzek

Lilaki z natury dobrze znoszą cięcie a nawet tego wymagają aby później wyglądać bardzo kwitnąco.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji