bio-forum.pl

Kolczaste kakaowe lejki

bez logowania - można przeglądać

od lip.2005

1. Kolczaste kakaowe lejki
14.sie.05 22:15
Grażyna Domian
kolczaste1
kolczaste2
kolczaste3
kolczaste4

rosły przy odziomku starego buka, tuż przy krawędzi rozległego źródliska...

To chyba jeszcze jakieś młodociane osobniki, średnica kapeluszy/lejków nie przekracza 5 cm. Co to może być?

od kwi.2004

2. Kolczaste kakaowe lejki

Moim zdaniem to korkoząb kieliszkowaty - Phellodon tomentosus.

Grażynko. Fajne grzybki spotykasz.

od lip.2005

3. Kolczaste kakaowe lejki
15.sie.05 21:25
Grażyna Domian

No tak, ale jak wyczytałam w "Grzyby i ich oznaczanie", korkoząb kieliszkowaty rośnie w borach iglastych, głównie sosnowych. Może to jest korkoząb pozrastany - Ph. confluens?

ruski buk

Marku, odnośnie ciekawych grzybków - w naszej Puszczy (Bukowej) uchowało się jeszcze trochę prawdziwie puszczańskich zakątków i tam jest najciekawiej. Można spotkać nie tylko fajne grzybki... również naznaczone historią drzewa...

od kwi.2001

4. Kolczaste kakaowe lejki
15.sie.05 21:53
Marek Snowarski "admin"

Ładne i ciekawe, nie mogę tylko odczytać pierwszego wyrazu w najniższym wierszu.

od lip.2005

5. Kolczaste kakaowe lejki
15.sie.05 22:08
Grażyna Domian

Długo stałam przed tym bukiem próbując rozszyfrować własnie ostatni wiersz. Nie udało mi się:- ( Tylko w końcówce wydawało mi się, że jest 1944

od kwi.2001

6. Kolczaste kakaowe lejki
15.sie.05 22:42
Marek Snowarski "admin"

Może to nadinterpretacja ale ja widzę tam projekt jak konkretnie Hitlera uśmiercić.

Początku ostatniego wiersza nie mogę się doczytać - jak możesz zrób fotkę pokazującą początek.

Całość idzie tak

S m je r t'

G i t l je r u!.... je g o _ z a _ ja i c y!

W okolicy Strzelina swego czasu trafiłem na sporo nadrzewnych napisów z 1945 roku.

Zbieram się aby pojechać je udokumentować ale jakoś schodzi, mam nadzieję że drzewa jeszcze stoją.

(wiadomość edytowana przez Marek 16. Sierpnia. 2005)

od lip.2005

7. Kolczaste kakaowe lejki
15.sie.05 23:28
Grażyna Domian

To może rzeczywiście tak być:-) Do takiego wyroku pasuje wykrzyknik.

Obiecuję zrobić zdjęcie początku zdania, ale to dopiero we wrześniu, po powrocie z Karkonoskiej Włóczęgi:-) Wcześniej chyba mi się nie uda:- (

od lip.2005

8. Kolczaste kakaowe lejki
7.wrz.05 12:51
Grażyna Domian
korkoząb1
korkoząb2
korkoząb3

Minęły trzy tygodnie a korkoząb niewiele się zmienił. Troszkę się postarzał i sypnął zarodnikami.

Czy ktoś czuje się na siłach by go precyzyjniej oznaczyć? W sierpniu Marek sugerował korkozęba kieliszkowatego, jednak "mój" korkoząb nie rośnie na siedlisku iglastym tylko w buczynie źródliskowej. Czy to może być korkoząb pozrastany?

od lip.2005

9. Kolczaste kakaowe lejki
7.wrz.05 13:02
Grażyna Domian
pierwszy wyraz

A cofając się do rosyjskiego napisu na drzewie - Marku S. przesyłam obiecany pierwszy wyraz z ostatniego wiersza. Litery są bardzo zniekształcone po minionychh kilkudziesięciu latach i ja nie mogę nic z tego odczytać.

od kwi.2004

10. Kolczaste kakaowe lejki

Grażyna. Proszę porównaj z moim znaleziskiem.

[bf#3778]

Nawiasem. W tym roku sprawdzałem miejsce. Zostało zniszczone i to przez działania leśników. Mają w tym miejscu zakładać hodowlę żab dla Francji. Piękne uroczysko zniszczyli dla zysku.

Tak też wygląda codzienność, a nie tylko ciągłe utyskiwania leśników na pozostawione w lasach śmieci przez turystów.

To co w tym roku widziałem, to już zakrawa na dewastację. Brzozę pozyskuje się masowo prowadząc wycinkę, gdzie się da,-wiadomo na opał do kominków. Nie wspominam o wycince całych kwater starszych sosen i świerków oraz o rozjeżdżonych przez ciężki sprzęt leśnych drogach, zerwanej ściółce, itp.

I są takie miejsca, gdzie to właśnie sami leśnicy niszczą, niszczą, bo liczy się tylko zysk.

I bez farmazonów proszę "Braci leśna", bo co moje oczy widziały to fakty, a nie wymysły.

od lip.2005

11. Kolczaste kakaowe lejki
7.wrz.05 15:34
Grażyna Domian

Dziękuję Marku. Krążymy wokół tych samych podejrzanych. W zasadzie wszystkie cechy wskazywałyby na korkozęba pozrastanego, z wyjatkiem wysypu zarodników, który wg. opisu powinien być biały.

od lip.2005

12. Kolczaste kakaowe lejki
7.wrz.05 15:44
Grażyna Domian

Na wszelki wypadek mam zasuszonego tego grzybka, brakuje mi jednak odwagi by proponować Ani oznaczenie - oczyma wyobraźni Ją widzę za wysoką barykadą książek, przygniecioną stosem zasuszonych grzybków, z tykającym nad uchem zegarkiem;-)

od kwi.2001

13. Kolczaste kakaowe lejki
całość
wyraz

Dzięki za fotki. Wydaje się że dokładnie tak jak przypuszczałem :)

od lip.2005

14. Kolczaste kakaowe lejki
7.wrz.05 22:57
Grażyna Domian

Ale ładnie TO zrobiłeś:-)

Dziękuję!

od maj.2003

15. Kolczaste kakaowe lejki
8.wrz.05 07:05
Anna Kujawa "AniaK"

Grażynko - blaszkowe 'miękkie" możesz podsyłać swobodnie. Kłopot z "twardymi" - ja ich po prostu nie lubię i zawsze mam nadzieję, że znajdzie się ktoś bardziej doświadczony/lubiący/chętny... do oznaczania tych grzybków:-)

od kwi.2001

16. Kolczaste kakaowe lejki

Jak jest coś hubowatego to warto umieścić w nazwie wątku "huba", "hubowaty" ewentualnie "nadrzewny", wtedy Marcin Piątek zajrzy z pewnością :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji