bio-forum.pl

Przemarznięty fikus bez liści co robić?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2024

1. Przemarznięty fikus bez liści co robić?

Witam.

Mam fikusa który zimował ma klatce schodowej, zrzucał trochę liści ale dał radę zimę przetrwać mimo trudnych warunków bo z małą ilością światła.

Wystawiłem go gdy zrobiło się ciepło na ogródek, niestety jednej nocy gdy były przymrozki jakieś tydzień dwa temu zapomniałem wziąć go do mieszkania i przemarzł.

Wszystkie liście zbrązowiały mu. Oberwałem je i zastanawiam się co dalej? Czy m szansę odrzyc? Czy przyciąć zmarznięte końcówki? Wygląda jak na zdjęciach. Proszę o poradę co z nim teraz zrobić i czy odzyje jeszcze w tym lub przyszłym sezonie.

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam serdecznie

od lip.2004

2. Przemarznięty fikus bez liści co robić?

Ja bym przyciął gałązki w miejscach gdzie drewno wydaje się jeszcze żywe (?)

Bardzo umiarkowane podlewanie, aby nie dopuścić do gnicia korzeni.

od lip.2004

3. Przemarznięty fikus bez liści co robić?

Też podobnie miałem z kilkunastoletnim fikusem, który przez nieuwagę został na dworze w te ostatnie przymrozki.

Mój raczej na pewno "kaplica" choć nadzieja umiera ostatnia:-)

Powodzenia

od maj.2024

4. Przemarznięty fikus bez liści co robić?

Spróbuję i zobaczymy choć ciężko zidentyfikować gdzie jest jeszcze żywe...

od lip.2004

5. Przemarznięty fikus bez liści co robić?

Niestety tak:- (

U mnie tak fikus, jak i oleander padły niezaprzeczalnie po przemrożeniu:- (

od gru.2024

6. Przemarznięty fikus bez liści co robić?

Cześć wszystkim!

Mam fikusa, który przed zimą intensywnie rósł, pojawiały się nowe liście, ale kiedy zrobiło się chłodniej, odpadły 1-2 liście, nowych nie ma i widać, że coś jest nie tak z rośliną. Widziałem dobre nawozy na globy. com. Może warto go czymś dokarmić lub nawozić?

od lip.2004

7. Przemarznięty fikus bez liści co robić?

Nie dokarmiać, nie nawozić, bardzo ograniczyć podlewanie, żeby nie wykończyć korzeni... i z ufnością czekać do wiosny.

Jak się da przenieść do widniej piwnicy, werandy, chłodnego pokoju.

Postawić blisko okna, ale nie na parapet pod którym jest grzejnik.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji