bio-forum.pl

Mycena? Dziwne zarodniki...

bez logowania - można przeglądać
GRej375289

od paź.2020

1. Mycena? Dziwne zarodniki...

2024/04/27, okolice Lidzbarka Warmińskiego. Skraj boru świerkowego, mocno zachwaszczony i zarośnięty podrostem. W mchach 1 owocnik 1, 5 cm średn., nie wiem jaka wysokość bo mi się urwał w tych chaszczach.

Zapach wyraźnie amoniakalny, więc wziąłem ją za M. strobilicola, ale zarodniki zupełnie nie pasują.

Jakieś pomysły?

od wrz.2005

2. Mycena? Dziwne zarodniki...

a podstawki ilosterygmowe?

od paź.2020

3. Mycena? Dziwne zarodniki...

Podstawki takie, jakie powinny być dla gatunku, który już wstępnie wytypowałem wcześniej, czyli zdecydowanie dwusterygmowe.

Cd. dokumentacji mikro:

Zarodniki amyloidalne o rozmiarach (tylko z wysypu): 9, 9-12, 2 x 7, 6-10, śr. 10, 99 x 8, 72, Q 1, 12-1, 42, Qav 1, 26 (N=59).

Podstawki:

Cheilocystydy:

Być może pleurocystydy (bez przekonania, bo może to niedorobione albo obrócone podstawki):

Strzępki skórki kapelusza (sprzążek nie znalazłem):

Biorąc pod uwagę przedstawione cechy, w szczególności:

- porę występowania,

- siedlisko,

- wygląd i zapach,

- wymiary zarodników,

- dwusterygmowe podstawki

uważam, że to Mycena silvae-nigrae.

Trochę nie pasują mi zbyt "grube" zarodniki (mierzyłem bez "dziobków", może je też należy wliczać?) - Q powinno być w zakresie 1, 4-1, 7 (mycena. no) lub 1, 5-1, 8 (FN), u mnie max. to 1, 42... Może trafiła mi się taka partia w wysypie - bo już zarodniki obserwowane w preparacie z blaszki były "na oko" smuklejsze, co widać też na zdjęciu powyżej, gdzie są jeszcze przyczepione do sterygm.

Proszę o potwierdzenie (lub zaprzeczenie) oznaczenia, ew. "nie wiadomo, bo...":-)

od wrz.2005

4. Mycena? Dziwne zarodniki...

moje typowanie było też na M. s-n. stąd pytanie o sterygmy

od paź.2020

5. Mycena? Dziwne zarodniki...

Tak przypuszczałem (jak już trochę wszedłem w temat), że pytając o sterygmy podejrzewałeś ten gatunek, ale nie chciałeś sugerować (i słusznie :).

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji