2024/04/27, okolice Lidzbarka Warmińskiego. Skraj boru świerkowego, mocno zachwaszczony i zarośnięty podrostem. W mchach 1 owocnik 1, 5 cm średn., nie wiem jaka wysokość bo mi się urwał w tych chaszczach.
Zapach wyraźnie amoniakalny, więc wziąłem ją za M. strobilicola, ale zarodniki zupełnie nie pasują.
Jakieś pomysły?
a podstawki ilosterygmowe?
Podstawki takie, jakie powinny być dla gatunku, który już wstępnie wytypowałem wcześniej, czyli zdecydowanie dwusterygmowe.
Cd. dokumentacji mikro:
Zarodniki amyloidalne o rozmiarach (tylko z wysypu): 9, 9-12, 2 x 7, 6-10, śr. 10, 99 x 8, 72, Q 1, 12-1, 42, Qav 1, 26 (N=59).
Biorąc pod uwagę przedstawione cechy, w szczególności:
- porę występowania,
- siedlisko,
- wygląd i zapach,
- wymiary zarodników,
- dwusterygmowe podstawki
uważam, że to Mycena silvae-nigrae.
Trochę nie pasują mi zbyt "grube" zarodniki (mierzyłem bez "dziobków", może je też należy wliczać?) - Q powinno być w zakresie 1, 4-1, 7 (mycena. no) lub 1, 5-1, 8 (FN), u mnie max. to 1, 42... Może trafiła mi się taka partia w wysypie - bo już zarodniki obserwowane w preparacie z blaszki były "na oko" smuklejsze, co widać też na zdjęciu powyżej, gdzie są jeszcze przyczepione do sterygm.
Proszę o potwierdzenie (lub zaprzeczenie) oznaczenia, ew. "nie wiadomo, bo...":-)
moje typowanie było też na M. s-n. stąd pytanie o sterygmy
Tak przypuszczałem (jak już trochę wszedłem w temat), że pytając o sterygmy podejrzewałeś ten gatunek, ale nie chciałeś sugerować (i słusznie :).