bio-forum.pl

Cladonia coccifera?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2007

1. Cladonia coccifera?
Cladonia

Znalazłem na mocno spróchniałym i zamszonym pniaku, na brzegu boru mieszanego, na dosyć dobrze prześwietlonym stanowisku, nieopodal Piotrkowa Trybunalskiego.

Czy może to być Cladonia coccifera? Proszę uprzejmie o sugestie.

od gru.2006

2. Cladonia coccifera?

Piotrze Cladonia coccifera[grzyby.pl] ma owocniki koloru czerwonego (zgodnie z nazwą). Od chwili pokazania tego znaleziska każdą wolną chwilę spędzam na jego analizie. Wszystkie posiadane przeze mnie klucze prowadzą do nikąd. Bądź cierpliwy na ostateczne rozwiązanie, chyba że ktoś mnie uprzedzi.

od gru.2007

3. Cladonia coccifera?

A może to Cladonia carneola[grzyby.pl] - chrobotek cielisty?

Zasugerowałem się Grzegorzu twoją cenną uwagą o cielistości owocników i sprawdziłem książkę Ludwika Lipnickiego "Porosty Borów Tucholskich". Jest w niej wzmianka o takim gatunku, opis też odpowiada. Tylko nie mogę znaleźć żadnych zdjęć tego gatunku do porównania...

od gru.2006

4. Cladonia coccifera?

Dysponuję naprawdę dużą bazą danych porównawczych. Najbardziej pasują tu: Cladonia botrytes[grzyby.pl]

Cladonia carneola[grzyby.pl]

Nie podejmuję się jednak jednoznacznego oznaczenia.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji