Gdzie można napotkać taką złoć?
Las mieszany?
U mnie najczęściej rośnie na na skraju lasu mieszanego, przy drodze, nawet na łące, tuż pod wierzbami i olszami.
Bardzo ładnie złocą się te złocie... :)
2 lutego w Radojewie (dawniej wieś pod Poznaniem, teraz dzielnica Poznania) - w parku podworskim widziałam "pączkujące" złocie, czy już kwitną przekonam się w niedzielę...
Fotka z 2 lutego nie bardzo nadaje się do oglądania, bo aparat "samowolnie" wyostrzył mi tło zamiast pierwszego planu:- (
ale pączki widać:-)
Kacper, ja spotykam złocie w parkach miejskich, a także w lesie liściastym, gdzie złoć żółta rośnie obok kokoryczy pustej, zawilca gajowego i żółtego, a także obok później kwitnących gajowca żółtego, kokoryczki, czy konwalii.
W lesie, w którym często przebywam można napotkać zawilce gajowe, gajowiec żółty, konwalie majowe...
W tym roku zakwitły ze dwa tygodnie wczesniej niż normalnie. Jest ich w tym parku mnóstwo, całe łany, w zacienionych miejsach pod wielkimi drzewami. Z tym że, wydaje mi się, że tu kwitnie złoć łąkowa.
(wypowiedź edytowana przez margo 09. marca. 2008)
Moje kwiatki poniżej to także złoć żółta tak? Bardzo proszę o potwierdzenie. Zdjęcia zrobione w lesie w Smogorzewie dnia 16 marca 2008 roku. Jak miło że już można znaleść takie cudenka :)
Pozdrawiam
Tak, dokładnie.