bio-forum.pl

Ascobolus, fioletowy, blednący

bez logowania - można przeglądać
GRej375210

od paź.2007

1. Ascobolus, fioletowy, blednący
ascobolus
ascobolus
ascobolus
ascobolus
ascobolus
ascobolus
ascobolus

9. 03. 2024 obrzeża lasu; na zeszłorocznej łodydze rośliny baldaszkowatej, tuż przy ziemi, w ściółce. Owocniki pięknie fioletowe, w terenie pomyślałem o innych asco, zaskoczyły mnie, do tego okazało się, że bardzo szybko "tracą" kolor i zanim uszykowałem aparat zdążyły sporo wyblaknąć.

xx baldach

Jak wspomniałem, "żywiciel" to roślina baldaszkowata, wysoka, ponad 2 metrowa, może ktoś rozpozna

od mar.2022

2. Ascobolus, fioletowy, blednący
10.mar.24 08:48
Marian Sęktas "MS"

Stawiam na arcydzięgiela

od sie.2002

3. Ascobolus, fioletowy, blednący
10.mar.24 12:03
Piotr Perz "pimpek"

Wystrzelały się:-)

od paź.2007

4. Ascobolus, fioletowy, blednący

Tak, Pimpek :) Dowiedziałem się o tym, jak wróciłem do domu i wrzuciłem pod bino :)

ascobolus
ascobolus
ascobolus
ascobolus

Po mikro wychodzi mi gatunek, którego wcześniej nie brałem pod uwagę, ze względu na rozmiary i substrat. To Ascobolus brassicae, znajdowany na starych łodygach kapustowatych, więc może i na selerowatych też występuje. Rozmiary ( te moje przekraczały 2 mm średnicy) też nie pasowały do znalezionych w necie.

PS. Pimpek, Ty lisie;-) >>> [bf#37742]

Nie znalazłem tego wcześniej, bo miałem w wyszukiwarce za mały zakres dniowy :)

od wrz.2005

5. Ascobolus, fioletowy, blednący

piękny, poproszę bo nie znam: D

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji