Mam na działce kilka perukowców (zielonolistne, żółtolistne, czerwonolistne), które rosną i kwitną pięknie, za wyjątkiem odmiany o ciemnoczerwonych liściach (przypuszczalnie 'Royal Purple'). Już drugi krzew tej odmiany, po tym jak wiosną wypuścił nowe, mocne pędy, w połowie lata gwałtownie zwiądł i zasechł. Nie było to na pewno spowodowane suszą, a raptowny przebieg podobny do apopleksji drzew pestkowych każe sądzić, że to pewnie jakiś grzyb.
Czy ktoś spotkał się z tym problemem i ma jakąś radę?
Witam! Mamy dokładnie ten sam problem, z jakim boryka się p. Janusz Tysiak, do którego kierujemy tę wiadomość. Natychmiast (wczoraj) po zaobserwowaniu objawów, opisanych przez Pana i również przypisując je grzybowi, opryskaliśmy krzew Topsinem w stężeniu 0. 2%, ale czy to pomoże - nie wiemy. Może Pan ma już większe rozeznanie w tej sprawie i mógłby nam coś poradzić? Bardzo prosimy o kontakt na adres: rwiernik1@wp.pl[mailto:rwiernik1@wp.pl] Z pozdrowieniami- Daniela i Ryszard Wiernikowie.
Mam ten sam problem z perukowcem co p. Tysiak i pp. Wiernik. Jak zaradzic? Czy wyrzucic? Znalazlam na lisciach czerwona gasienice? Czy to jest przyczyna?
Mam perukowca o liściach czerwonych, proszę o informację jak i kiedy należy przycinać i czy wogóle się przycina
Mam perukowca czerwonolistnego od 4 lat. Bardzo ładnie rośnie, jest zdrowy ale jeszcze nigdy nie doczekałam jego najbardziej efektownej postaci czyli różowych kłaczków. Wiosną kwitnie i na tym koniec. Ma zasadową glebę jest zdrowy ale efektu nie widać Proszę o radę może uda mi sie tej wiosny
Dziwne objawy... Nie przypominaja dokladnie nic... No moze najbardziej uszkodzenia przez nawozy, srodki ochrony roslin, zanieczyszczenie srodowiska itp... Cos w ten desen... Jutro pogrzebie cos w Katedrze i dam znac... pozdrawiam
Prawdopodobnie jest to mączniak rzekomy -> target.com.pl
Nic z tych rzeczy... Chcesz to podeslij te listki do mnie do Katedry... Adres znajdziesz na naszej stronie up.wroc.pl
a list kieruj na moje nazwisko :)