bio-forum.pl

Perukowiec, odmiana czerwonolistna - czemu choruje?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Perukowiec, odmiana czerwonolistna - czemu choruje?
12.sie.05 17:31
"Janusz Tysiak" (b/log.)

Mam na działce kilka perukowców (zielonolistne, żółtolistne, czerwonolistne), które rosną i kwitną pięknie, za wyjątkiem odmiany o ciemnoczerwonych liściach (przypuszczalnie 'Royal Purple'). Już drugi krzew tej odmiany, po tym jak wiosną wypuścił nowe, mocne pędy, w połowie lata gwałtownie zwiądł i zasechł. Nie było to na pewno spowodowane suszą, a raptowny przebieg podobny do apopleksji drzew pestkowych każe sądzić, że to pewnie jakiś grzyb.

Czy ktoś spotkał się z tym problemem i ma jakąś radę?

2. Perukowiec, odmiana czerwonolistna - czemu choruje?
16.sie.05 12:02
"Ryszard Wiernik" (b/log.)

Witam! Mamy dokładnie ten sam problem, z jakim boryka się p. Janusz Tysiak, do którego kierujemy tę wiadomość. Natychmiast (wczoraj) po zaobserwowaniu objawów, opisanych przez Pana i również przypisując je grzybowi, opryskaliśmy krzew Topsinem w stężeniu 0. 2%, ale czy to pomoże - nie wiemy. Może Pan ma już większe rozeznanie w tej sprawie i mógłby nam coś poradzić? Bardzo prosimy o kontakt na adres: rwiernik1@wp.pl[mailto:rwiernik1@wp.pl] Z pozdrowieniami- Daniela i Ryszard Wiernikowie.

3. Perukowiec, odmiana czerwonolistna - czemu choruje?
19.wrz.05 13:05
"gosia" (b/log.)

Mam ten sam problem z perukowcem co p. Tysiak i pp. Wiernik. Jak zaradzic? Czy wyrzucic? Znalazlam na lisciach czerwona gasienice? Czy to jest przyczyna?

4. Perukowiec, odmiana czerwonolistna - czemu choruje?
13.mar.06 14:14
"poetkaann" (b/log.)

Mam perukowca o liściach czerwonych, proszę o informację jak i kiedy należy przycinać i czy wogóle się przycina

5. Perukowiec, odmiana czerwonolistna - czemu choruje?
5.maj.06 11:25
"Danka" (b/log.)

Mam perukowca czerwonolistnego od 4 lat. Bardzo ładnie rośnie, jest zdrowy ale jeszcze nigdy nie doczekałam jego najbardziej efektownej postaci czyli różowych kłaczków. Wiosną kwitnie i na tym koniec. Ma zasadową glebę jest zdrowy ale efektu nie widać Proszę o radę może uda mi sie tej wiosny

6. Perukowiec, odmiana czerwonolistna - czemu choruje?
24.cze.06 07:59
"ADA" (b/log.)
FOTKI LISTKÓW

ja rowniez posiadam perukowca kupiłam go ok miesiac temu wsadziłam juz do gruntu i

1. zauwazylam ze ma listki zdeformowane... co moze byc tego przyczyna?

oraz

2. ma jakies plamki na listkach...

3. jak czesto go podlewac?

POZDRAWIAM

od cze.2019

7. Perukowiec, odmiana czerwonolistna - czemu choruje?

Witam

Od jakiegoś czasu Perukowiec ma brazowe plamy na liściach. Jaka to może być choroba, jak go skutecznie wyleczyć? Poniżej zamieszczam zdjęcia chorego Perukowca.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.

od gru.2006

8. Perukowiec, odmiana czerwonolistna - czemu choruje?
23.sie.07 20:57
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Dziwne objawy... Nie przypominaja dokladnie nic... No moze najbardziej uszkodzenia przez nawozy, srodki ochrony roslin, zanieczyszczenie srodowiska itp... Cos w ten desen... Jutro pogrzebie cos w Katedrze i dam znac... pozdrawiam

od cze.2019

9. Perukowiec, odmiana czerwonolistna - czemu choruje?

Prawdopodobnie jest to mączniak rzekomy -> target.com.pl

od gru.2006

10. Perukowiec, odmiana czerwonolistna - czemu choruje?
26.sie.07 22:02
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Nic z tych rzeczy... Chcesz to podeslij te listki do mnie do Katedry... Adres znajdziesz na naszej stronie up.wroc.pl

a list kieruj na moje nazwisko :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji