bio-forum.pl

Flammulina elastica?

bez logowania - można przeglądać
GRej375205

od paź.2020

1. Flammulina elastica?

2024. 03. 01, Elbląg. Rzadkie zadrzewienie liściaste na obrzeżach miasta. Jedna wiązka dość małych owocników u podstawy złamanej topoli.

Po zbadaniu ok. 10 kolekcji płomiennic, które już po obejrzeniu i zmierzeniu kilku zarodników okazały się niewątpliwie F. velutipes, tym razem to chyba tytułowy gatunek.

Siedlisko i makro (owocniki wydają się wyraźnie jaśniejsze niż F. velutipes):

Pomiary zarodników

x400:

x1000:

Ze wszystkich pomiarów wyszło (N=82): 7, 4-13, 3 (śr. 9, 8) x 2, 7-4, 8 (śr. 3, 6), Q 1, 9-3, 6, Qav 2, 8.

Pleurocystydy (nie wykluczam, że i cheilo- wśród nich się zaplątały):

Sprzążki (wiem, zdjęcie słabe, ale chyba widać...):

Uff... zrobienie tej dość lichej dokumentacji mikro, pomiary itd. zajęło mi ok. 8 godzin (nie licząc samej wycieczki). Ale gatunek chyba prawidłowo oznaczyłem? Rozmiary i kształt zarodników wykluczają F. velutipes - teoretycznie mogłaby jeszcze być niedawno odkryta F. rossica, ale tu określenie cech już poza zasięgiem moich umiejętności...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji