bio-forum.pl

Szurpek śliczny

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Szurpek śliczny
21.lut.24 12:09
Jaroslaw Makowski "maj"
Szurpek sliczny

Szurpek śliczny - Orthotrichum pulchellum Brunt. wsch. Niemcy, wysokość ok. 1cm

od sie.2013

2. Szurpek śliczny
24.lut.24 21:23
Andrzej Ryś

Taki mikrus i taki śliczny

od gru.2006

3. Szurpek śliczny
25.kwi.24 15:53
Jaroslaw Makowski "maj"

Gdy rośnie oddzielnie w kępce, to można go dostrzec i odróżnić go po jego małych rozmiarach i czepku. Gdy rośnie pośród innych mchów, to jest mało widoczny. Perystom u tego mchu jest pomarańczowo-czerwony. Rósł na gałęzi dębu.

od lip.2004

4. Szurpek śliczny

Kto "ma głowę" i mentalną psychikę aby je wizualnie wyłapywać;-)

Jednak grzybki, nawet te na granicy wzrokowego dojrzenia ich, to "zupełnie inna bajka":-D

od gru.2006

5. Szurpek śliczny
25.kwi.24 21:45
Jaroslaw Makowski "maj"

Mchy są czasem niewygodne do fotografowania, gdy trzeba gdzieś wysoko na gałęzi je obfocić. Wszystkie zdjęcia mchów robię,, z ręki,,. Wymierzyłem sobie szpileczkę, żeby mieć orientację jakie one mają m/w wymiary, bo miarkę jest trudniej postawić. Przy tych mniejszych, niepłaskich obiektach, problemem jest głębia ostrości.

od lip.2004

6. Szurpek śliczny

Gratulacje pewnej i stabilnej ręki:-)

Jaki rodzaj oświetlenia, stałe czy błyskowe, montowane na obiektywie czy jakaś dic nasadka na lampę?

Co to za ciekawa miarka/linijka?

Miałem kiedyś podobną z zestawu mikroskopowego, ale natura mi zabrała;-)

od gru.2006

7. Szurpek śliczny
26.kwi.24 07:51
Jaroslaw Makowski "maj"

1. Lampa błyskowa na aparacie z nasadzanym dyfuzorem, ale przy mocniejszym błyśnięciu, to i czarne matowe może zrobić białą plamę. 2.,, Schodzona,, miarka zdejmowana z lupy 10x.

od lip.2004

8. Szurpek śliczny

Dziękuję za info:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji