bio-forum.pl

Exidia villosa?

bez logowania - można przeglądać
GRej375196

od paź.2020

1. Exidia villosa?

2023. 02. 18, okolice Pasłęka. Młody las liściasty z dominacją lipy. Na opadłych gałęziach lipowych owocniki od niemal białych do jasnobrązowych.

Przy pomocy silnej lupy;-) i dokładnej linijki udało mi się obejrzeć i zmierzyć kilka zarodników - kształt i rozmiary chyba mniej więcej pasują do tytułowego gatunku?

od wrz.2005

2. Exidia villosa?

wg mnie to on, poproszę

od lip.2005

3. Exidia villosa?
18.lut.24 22:10
Grażyna Domian

Gratuluję Stasiu!:-) Silnej lupy z linijką także;-)

od paź.2020

4. Exidia villosa?

Dziękuję :)

Grażynko, z tą "silną lupą" wychodzi mi na razie tragicznie, ale wiem, że mogę liczyć na Waszą pomoc w przyszłości:-)

od mar.2022

5. Exidia villosa?
19.lut.24 08:36
Marian Sęktas "MS"

Zdjęcia bardzo dobre i najważniejsze ze pomierzone. Gratulacje

od lip.2005

6. Exidia villosa?
19.lut.24 10:29
Grażyna Domian

Stasiu, początki są zawsze trudne ale satysfakcja z każdego oznaczonego samodzielnie grzybka ogromna. Z każdym preparatem powinno być coraz łatwiej, a z oznaczeniami bywa różnie - czasem bardzo szybko udaje się dojść do gatunku, czasem - gdy trzeba więcej cech sprawdzić, trwa to dłużej, a czasem trzeba się pogodzić z niepowodzeniem i odłożyć grzybka na "zaś potem".

W razie problemów pisz - będziemy starali się pomóc:-)

od maj.2019

7. Exidia villosa?

Gratulacje i powodzenia. Na pewno będzie wielka satysfakcja a także ułatwienie dla Kustoszy :)

od sie.2006

8. Exidia villosa?
20.lut.24 13:38
Robert Kozak "bobson"

Gratuluję i życzę samych dobrych pomiarów na nowej drodze życia :)

od wrz.2005

9. Exidia villosa?

kustosze lubią to: D

i popierają zgłoszenia z dokumentacją mikro i pomierzone

od mar.2022

10. Exidia villosa?
20.lut.24 17:58
Marian Sęktas "MS"

Wiadomo nie od dziś :)

od paź.2020

11. Exidia villosa?

Dzięki wszystkim za miłe słowa :).

Będę miał kilka (naście?) pytań, ale to może później w osobnym wątku.

A teraz, na szybko, czy ktoś może podać namiar na wątek Roberta (jakoś sprzed kilku miesięcy), w którym Grażyna instruowała, jak wyeksportować dane pomiarowe do Excela? Chodzi o program DLTCamViewer - chyba większość mikroskopujących forumowiczów go używa.

od paź.2009

12. Exidia villosa?

od paź.2020

13. Exidia villosa?

Dzięki, Romku :).

Niestety "przepis" Grażyny u mnie nie działa... W menu "Warstwa" nie ma opcji "Eksportuj do Microsoft Excel":-/, jest tylko "Eksportuj...":

- a tam jako jedyny format pliku jakiś egzotyczny. msm, z którym nic sensownego się nie da zrobić.

Mam wersję oprogramowania jak niżej:

więc gdyby ktoś zaktualizował do tej wersji, to informuję (z obrzydzeniem musiałem sięgnąć do menu "Pomoc"), że teraz opcję tę wsadzili - moim zdaniem nielogicznie - w menu "Widok -> Arkusz wyników pomiarów" i po kliknięciu na dole pojawia się okienko z pomiarami:

Wprawdzie u mnie eksport do MS Excel nie działa (bo nie mam Excela, a program uparcie go poszukuje i odmawia po prostu zapisania pliku w formacie. xlsx), ale jest opcja zapisu w. csv i. html, więc dalej to już sobie poradzę.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji