bio-forum.pl

Biedroneczniki w Poznaniu

bez logowania - można przeglądać

od lis.2021

1. Biedroneczniki w Poznaniu

Podczas pobieżnego przeglądu drzew, głównie starych klonów, przy ul. Grunwaldzkiej w Poznaniu (praktycznie w centrum miasta) znalazłem bez większego wysiłku prezentowane poniżej okazy. Myślę, że może to być raczej szerzący się w Europie "miejski" gatunek Punctelia borreri niż Punctelia subrudecta (biedronecznik zmienny). Ten drugi jest natomiast pospolity w lasach wokół Poznania (a tu i ówdzie trafia się też Punctelia jeckeri, łatwiejszy do odróżnienie). Ogólnie Poznań i okolica obfitują w biedroneczniki.

od maj.2009

2. Biedroneczniki w Poznaniu

Żeby mieć 100% pewność, że to Punctelia borreri trzeba wykonać TLC. Rodzaj Punctelia jest bardzo zmienny a P. subrudecta i P. borreri morfologicznie są praktycznie jednakowe. Może czasami pomóc kolor dolnej strony plechy ale ta cecha też nie zawsze jest jednoznaczna.

Jeżeli masz liczne stanowiska i podejrzewasz, że to Punctelia borreri możesz zebrać fragment, chętnie zrobię TLC.

Gdyby udało się potwierdzić P. borreri to super bo nie był jeszcze stwierdzony w Polsce.

W 2023 pracowałem na terenie Wielkopolskiego PN i w materiałach mam potwierdzoną tylko P. subrudecta i P. jeckeri

od lis.2021

3. Biedroneczniki w Poznaniu

Mam kilka okazów z Poznania, i z Koziegłów (drzewa osiedlowe na blokowisku), które potencjalnie mogłyby być P. borreri. Nie chciałbym ich uszkadzać bez potrzeby, ale jeśli wystarczy np. jeden odcinek plechy, to urwę po świętach i prześlę. Tu załączam zdjęcie najładniejszego egzemplarza (Koziegłowy) i zbliżenie na soralia i pseudocyfele.

od lis.2021

4. Biedroneczniki w Poznaniu

Tu okazała P. subrudecta z okolicznego lasu i – jak sądzę – P. jeckeri z tej samej lokalizacji (na zbliżeniu widać oprószone końcówki odcinków).

od maj.2009

5. Biedroneczniki w Poznaniu

Bardzo interesujące wysłałem wiadomość na priv

od lis.2021

6. Biedroneczniki w Poznaniu

Dzięki, odpisałem.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji