bio-forum.pl

Rakotwórcze orzeszki, czyli jak grzybki potrafią namieszać....

bez logowania - można przeglądać

od wrz.2004
#0

1. Rakotwórcze orzeszki, czyli jak grzybki potrafią namieszać....

Przeczytajcie sobie ten artykuł:

Uwaga na rakotwórcze orzeszki z Turcji!

Czescy celnicy zajęli w Pradze 20 ton tureckich orzeszków laskowych, na których wykryto silnie rakotwórczą aflatoksynę - podały we wtorek tamtejsze władze celne. Orzeszki miały trafić na europejskie rynki.

Aflatoksyna to substancja wytwarzana przez grzyb o nazwie kropidlak żółty, występujący często na różnego rodzaju orzechach, a także m. in. migdałach, ziarnach zbóż albo kakao.

Szczególnie dobrze grzyb ten rozwija się w ciepłym, wilgotnym klimacie tropikalnym, ale aflatoksyna ma duże zdolności przetrwania w różnych warunkach. W zakwestionowanej partii tureckich orzechów jej poziom przewyższał unijne normy.

Aflatoksyna jest uważana za substancję silnie mutagenną i wywołującą zmiany nowotworowe, w tym zwłaszcza raka wątroby.

Źródło: Onet. pl

Poprawiłem jedną literówkę;-)

Dla porządku podaję linka:

http://wiadomosci.onet.pl/1145698,12,item.html[wiadomosci.onet.pl]

od kwi.2004
#0

2. Rakotwórcze orzeszki, czyli jak grzybki potrafią namieszać....

I co tu jeść? Faktycznie na wszystkim lub we wszystkim MOGĄ być jakieś paskudztwa.: (. Trzeba by było przestać jeść, a to nie jest możliwe. Najgorsze jest to wtedy, gdy osoby sprzedające taki produkt dobrze wiedzą, że on truje. Ale żądza zdobycia forsy zarosła im mózgi. Kara śmierci to mało na takiego drania. Trzebaby sięgnąć do jakichś okrutnych metod średniopwiecznych.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji