bio-forum.pl

Lecanora ? na jesionie

bez logowania - można przeglądać

od gru.2007

1. Lecanora ? na jesionie
14.lut.08 20:16
Jacek Soboń

1. 02. 2008 na tych samych jesionach co glon z poprzedniego wątku.

Lecanora albescens - misecznica biaława? Czytałem, że występuje też na drewnie, ale tutaj na korze??

od gru.2006

2. Lecanora ? na jesionie

Uważam, że jest to Lecanora[grzyby.pl] chlarotea-Misecznica jaśniejsza. Rośnie na korze drzew liściastych. Z moich obserwacji wynika, że najczęściej na topoli. Jako ciekawostkę podam, że fotografowałem ją kiedyś w kujawsko-pomorskim na topolach czerwonych od opisywanego wcześniej glonu. Czy to ma coś wspólnego?

od gru.2007

3. Lecanora ? na jesionie

Ha! Panie Grzegorzu! Wygląda na to, że rozwiązał Pan kolejny zagadkowy gatunek również i dla mnie. Miałem zamiar zrobić zdjęcie takiemu włąśnie porostowi, jak myślę w ten weekend. Podejrzewałem, że może to być to, ale teraz jestem przekonany. Mój okaz rośnie na korze dębu niedaleko Piotrkowa, około 5 km na północny zachód, gdzieś nawet na mapie mam. Kolory, kształt i rozstaw miseczek niemal identyczne. Dziękuję pięknie!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji