2023. 11. 03, Jantar (Mierzeja Wiślana). Nadmorski bór sosnowy z domieszkami. Na ścieżce 1 owocnik.
Dlaczego nikt (prawie) nie zgłasza tego gatunku? Wiem, że lokalnie gatunek (podobno) pospolity, ale jednak z jakiegoś powodu został wpisany na Czerwoną Listę... Dla mnie to pierwsze spotkanie z gatunkiem - choć fakt, że w borach sosnowych nie bywam zbyt często.
Do GREJ-a przyjmowana była i jest tylko odm. topolowa -Tricholoma equestre var. populinum, czyli obecnie Tricholoma frondosae.
Nie bardzo rozumiem - w atlasie M. Snowarskiego z dopiskiem "I Grej", w czekliście Wojewody: "THREAT. Red lists: PL - I (WŁ 53)"... Nie ma tam mowy o var. populinum, bo taka nie była wyróżniana w czekliście.
Raczej się nic nie zmieniło >>>> [bf#382875]
AK go kiedyś "zbanowła" ze względu na miejscową pospolitość. Ale teraz formalnie jest przyjmowany (choć prosimy mieszkańców regionów borowych - nie więcej niż jedno stanowisko z kompleksu leśnego: D).
Myślałem, że Czerwona Lista jest "święta" :)...
W takim razie OK, zrobię to jedno zgłoszenie z Mierzei. No chyba, żebym znalazł ją na Wysoczyźnie Elbląskiej, ale tu jej nigdy nie widziałem.