bio-forum.pl

Tricholoma equestre

bez logowania - można przeglądać
GRej374167

od paź.2020

1. Tricholoma equestre

2023. 11. 03, Jantar (Mierzeja Wiślana). Nadmorski bór sosnowy z domieszkami. Na ścieżce 1 owocnik.

Dlaczego nikt (prawie) nie zgłasza tego gatunku? Wiem, że lokalnie gatunek (podobno) pospolity, ale jednak z jakiegoś powodu został wpisany na Czerwoną Listę... Dla mnie to pierwsze spotkanie z gatunkiem - choć fakt, że w borach sosnowych nie bywam zbyt często.

od paź.2007

2. Tricholoma equestre

Do GREJ-a przyjmowana była i jest tylko odm. topolowa -Tricholoma equestre var. populinum, czyli obecnie Tricholoma frondosae.

od paź.2020

3. Tricholoma equestre

Nie bardzo rozumiem - w atlasie M. Snowarskiego z dopiskiem "I Grej", w czekliście Wojewody: "THREAT. Red lists: PL - I (WŁ 53)"... Nie ma tam mowy o var. populinum, bo taka nie była wyróżniana w czekliście.

od paź.2007

4. Tricholoma equestre

Raczej się nic nie zmieniło >>>> [bf#382875]

od wrz.2005

5. Tricholoma equestre

AK go kiedyś "zbanowła" ze względu na miejscową pospolitość. Ale teraz formalnie jest przyjmowany (choć prosimy mieszkańców regionów borowych - nie więcej niż jedno stanowisko z kompleksu leśnego: D).

od paź.2020

6. Tricholoma equestre

Myślałem, że Czerwona Lista jest "święta" :)...

W takim razie OK, zrobię to jedno zgłoszenie z Mierzei. No chyba, żebym znalazł ją na Wysoczyźnie Elbląskiej, ale tu jej nigdy nie widziałem.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji