bio-forum.pl

Liście jak serduszka z lasu

bez logowania - można przeglądać

od mar.2007

1. Liście jak serduszka z lasu
11.lut.08 01:35
Kacper "kacper_PZqo"

Napotkane także w lesie. Obok rosły m. in. poziomka oraz pokrzywa żegawka.

Przepraszam za jakość zdjęć. Strasznie niewyraźne.

od maj.2006

2. Liście jak serduszka z lasu

Wyglądają na liście kuklika Geum urbanum

od mar.2007

3. Liście jak serduszka z lasu
11.lut.08 09:52
Kacper "kacper_PZqo"

Kuklika? Raczej nie bardzo są do niego podobne... chyba, że później będą się dzielić na trzy....

od sty.2007

4. Liście jak serduszka z lasu

Może to bluszczyk ziemny?

od maj.2006

5. Liście jak serduszka z lasu

Rzeczywiście, to może być bluszczyk

od mar.2007

6. Liście jak serduszka z lasu
14.lut.08 20:42
Kacper "kacper_PZqo"

A bluszczyk ziemny to taki sam jak kurdybanek?

Bo jest jeszcze kosmaty.

od kwi.2007

7. Liście jak serduszka z lasu

za Wikipedią: "Bluszczyk kurdybanek (Glechoma hederacea L.), zwany też zwyczajowo bluszczykiem ziemnym, kurdybankiem, obłożnikiem - gatunek byliny należący do rodziny jasnotowatych. Występuje w całej Europie, w umiarkowanych strefach Azji, na Syberii, zadomowiony także w Ameryce Północnej gdzie jest gatunkiem zawleczonym. Pospolity na całym obszarze Polski."

A bluszczyk kosmaty występuje tylko w Puszczy Białowieskiej i na południu Polski

od mar.2007

8. Liście jak serduszka z lasu
16.lut.08 13:11
Kacper "kacper_PZqo"

Dzieki Robert :)

od lut.2008

9. Liście jak serduszka z lasu

Bluszczyk kurdybanek nie na takich zachodzących klap przy ogonku liściowym. Mnie się wydaje, że to raczej młodziutkie liście kuklika - rodzaj Geum. Jeśli było mokro, to jest szansa na Geum rivale - kuklik zwisły, a jak to tylko leśne przydroże, albo jakieś zaburzone zbiorowisko leśne na glebie świeżej to Geum urbanum.

od mar.2007

10. Liście jak serduszka z lasu
19.lut.08 14:08
Kacper "kacper_PZqo"

U mnie w lesie nie spotkałem nigdy kuklika zwisłego, ale generalnie ten teren akurat w tej części lasu właśnie rozpoznaję.

Kuklika zwisłego spotkałem w Rycerce Górnej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji