bio-forum.pl

Fioletowawa "tapetka" na gałązce.

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Fioletowawa "tapetka" na gałązce.

Nie pierwszy raz taką "tapetkę" obserwuję na gałązkach w moich czerniejewskich lasach, ale raczej na pewno pierwszy raz podaję taką na forum z prośbą o rozpoznanie...

fioletowawa tapetka
fioletowawa tapetka 2

Dziś znalazłam ją na wjeździe do lasu od strony Leśniewa. Podczas pierwszych fotografii topograficznych typu: słupek z numerami oddziałów leśnych, strumień w kierunku prostopadłym do drogi itp. - wpadła mi w oko leżąca na ściółce gałązka pokryta fioletowawą "tapetką":

Mam wrażenie, że taką "tapetkę" widywałam zawsze na cienkich gałązkach.

Cóż to może być?

(wypowiedź edytowana przez topazzz 09. lutego. 2008)

od maj.2002

2. Fioletowawa "tapetka" na gałązce.

To coś z rodzaju Peniophora. W tym rodzaju ważną informacją ułatwiającą oznaczenie jest gatunek żywiciela.

Jeśli Twoja Peniophora rosła na gałązce Quercus, a myślę, że tak jest, to znalazłaś Peniophora quercina.

od sty.2007

3. Fioletowawa "tapetka" na gałązce.

Dęby rosną w tamtejszym lesie, w tej części, gdzie znalazłam gałązkę jest ich całkiem sporo :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji