Przebiśniegi i krokusy kwitną od tygodnia, czarki rosna od miesiąca, człowiek głupieje-bo nie wiadomo jak się ubrać:- (
Piękne zimówki.
Zobacz moj marcowy post - może coś poradzisz?
Wiosna, wiosna a tu zdziwko:- ( Popadało, pomroziło. Ale dziś wyszło słońce:-) ludziska światło! Można normalnie pstrykać zdjęcia. Wybraliśmy się więc pieszo z Gdańska do Sopotu wzdłuż plaży. Mimo tak dziwnego widoku jak śnieg i tak czuć wiosnę:-)
W końcu pierwszy raz udaliśmy się na górę zabytkowej latarni morskiej (aż wstyd się przyznać, że dopiero teraz...) Można podziwiać...
Jest tak dobra widoczność, że widać doskonale płw. Helski-a przez lornetkę nawet ludzi (ze wzrostem powyżej 1, 5m:-)))))
Bardzo fajne fotki. Ładne miejsca, to i ładnie wszystko na zdjęciu wychodzi. Na nasze hałdy nawet najlepszy Canon nic nie poradzi. Ktoś kiedyś napisał, że to takie brzydkie, że aż piękne. Jakoś nie mogę się tych piękności w naszych nasypach kamiennych i hałdach dopatrzeć. Może dlatego mieszkańcy naszego rejonu tak bardzo lubią urlopy i wszelkiego rodzaju wyjazdy. Zawsze trafiają na piękne okolice, gdziekolwiek by nie pojechali. No a Mirki? Mirkom zostały jeszcze zloty grzybofisiów:-)
Coś jakaś cisza nastała... Ludzie wiosny nie widzicie?:-)))
Dziś T. K. G. M. w składzie Wojtek Gaborson i moja skromna osoba wyszła naprzeciw Wiośnie.
To co widzieliśmy potrafi powalić na kolana:-)
Trochę gimnastyki przy drzewku resztę w domu z mikroskopem:-))
A grzybki są głównie "czarkowate" i miseczkowate
Znależliśmy wypalenisko z masą prawdopodobnie Peziza różnej wielkości i koloru. Mogą być trzy gatunki:-)
Coś mi świta, że w styczniu coś wspomniałem o lutowych piestrzenicach... prorok cycuś?
Poważnie zaczynam myśleć o smardzach...
Wojtek! Nie uważasz, że czas na powtórkę???:-)))
Mirku jestem w szoku z 2 powodów:
1. Przecudowne fotki
2. Przepiękne okazy grzybowo- kwiatowe
W zeszłym roku mieliśmy rozbieżności w znajdowaniu TYCH SAMYCH okazów ok. 1-2 dni.
Coś mi sie tak wydaje, że MOJA PRZYRODA nie dotrzyma kroku pięknym "KASZUBOM". Jeszcze nic się bowiem wiosennego u mnie nie dzieje, a kupiłem sobie już podwójne okulary:- ( pozdrawiam przyjacielsko
On już się chwali zaraz ja dorzucę parę fot :))
Mirek opisał już, że wiosna na Kaszubach w prawie w pełni - poprzewracało się trochę w przyrodzie. Nie będę się rozpisywał (brak czasu bo czeka mikroskop) tylko wrzucę parę zdjęć z dzisiejszego spaceru (coś dla Old_rysia):
Dzika róża wypuszcza listki
sarenka pokazała nam swoje tyły i odeszła w spokoju
i to koniec. Reszta zdjęć niebawem w kąciku jaki to grzyb.