bio-forum.pl

Tricholoma (?) - masywne spod wydmy

bez logowania - można przeglądać
GRej373284

od paź.2020

1. Tricholoma (?) - masywne spod wydmy

2023. 10. 15, Mikoszewo (Mierzeja Wiślana). Skraj boru sosnowego, kilkanaście m. od nadmorskich wydm. Miejsce prześwietlone, mchy, chrobotki. 2 duże owocniki wyrwane i porzucone - kapelusz do 8 cm., trzon do 9 x 2, 5 cm. kilkanaście m. obok kilka młodszych owocników żywych - wydaje mi się, że ten sam gatunek, ale bez pewności (zdjęcia z mieszkania).

Miąższ b. zwarty, twardy, wręcz łykowaty. Skórka zdziera się niemal do centrum kapelusza. Zapach - jakby selerowy? (ale g. selerowa to raczej nie jest...), smak początkowo łagodny, po dłuższej chwili nieco gorzki.

Zdjęcia młodszych owocników (światło częściowo sztuczne):

Skórka:

od wrz.2005

2. Tricholoma (?) - masywne spod wydmy

wg mnie dwa gatunki - T. focale i T. batschii

poproszę

od paź.2020

3. Tricholoma (?) - masywne spod wydmy

O T. focale myślałem, ale coś mi nie pasowało (pewnie dlatego, że pomieszałem 2 gatunki... :).

Przekrój T. focale po 20 godzinach:

Reakcja z KOH - hm, chyba powinna być czerwona, a nie żółta? A może stężenie za małe (10%)?

Przekrój T. batchsii na świeżo:

od wrz.2005

4. Tricholoma (?) - masywne spod wydmy

niektóre źródła podają, że żółty

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji