bio-forum.pl

Dziwne roślinki na źródliskach

bez logowania - można przeglądać

od gru.2007

1. Dziwne roślinki na źródliskach
1

W środkowej Polsce, na równinie Piotrkowskiej, niewielkie źródliska położone wśród piasków wodnolodowcowych, jednak woda jest obojętna i prawdopodobnie zawiera nieco wapnia (pH w badaniu wahało się między 6, 7 a 7, 4). Rosły tam roślinki najprawdopodobniej posolite, ale dla mnie nie do rozpoznania. Proszę o sugestie. (zdjęcia zrobione wczesną wiosną)

Oto pierwsza (troszkę powiększona):

2

druga wygląda tak (latem to osiągało ponad metr, ale nie tafiłem na kwitnienie):

6

a trzecia tak (tutaj fragment źródlisk ocieniony)

3

a same źródlisko tak:

To białę to Cardamine amara

od lip.2005

2. Dziwne roślinki na źródliskach

Trzecia, to marek (Sium latifolium) lub potocznik (Berula angustifolia) trudno dostrzec, czy listki są pojedynczo- czy podwójnie piłkowane.

od wrz.2007

3. Dziwne roślinki na źródliskach

Tak sobie myślę, że druga to rzepicha ziemnowodna, a trzecia potocznik wąskolistny.

od kwi.2006

4. Dziwne roślinki na źródliskach

Pierwsza wygląda mi na młody bebłek błotny.

od maj.2007

5. Dziwne roślinki na źródliskach

albo na młode łodygi rzeżuchy gorzkiej (Cardamine amara) dość częstej w tego typu zbiorowiskach...

od mar.2008

6. Dziwne roślinki na źródliskach

Wg mnie na 1 zdjęciu są młode listki komonicy - Lotus sp.

od sty.2007

7. Dziwne roślinki na źródliskach

Witam Pana Maćka;-)

Ja też skłaniam się do Lotus, a że to źródlisko to do L. uliginosus (ale już oczywiście tylko hipoteza)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji