bio-forum.pl

Gomphidius roseus?

bez logowania - można przeglądać
GRej372319

od paź.2020

1. Gomphidius roseus?

2023. 09. 20, Junoszyno (Mierzeja Wiślana). Nadmorski bór sosnowy. W głębokich mchach 1 owocnik wys. 10 cm. Na przekroju barwy różowawofioletowawe (zdjęcie z domu w sztucznym świetle).

Uwaga 1: Nie widziałem w pobliżu maślaka sitarza, ale też go nie szukałem (bo nie wiedziałem o związku z tytułowym).

Uwaga 2: Nie mam pewności, czy w pobliżu nie rosły świerki, ale do klejówki świerkowej chyba niepodobna...

od paź.2020

2. Gomphidius roseus?

Hmm... Czy coś po makro nie pasuje do typowanego gatunku, czy Forum uznało, że oczywisty i sam powinienem wiedzieć?

Pokrój może trochę nietypowy, ale - długi trzon to skutek wyrastania z głębokiego mchu, a wywinięcie kapelusza do góry prawdopodobnie wynika z suchej, gorącej pogody.

Barwa kapelusza i blaszek oraz ich kształt pasują (dodatkowo - rozwidlają się, załączam zdjęcie w sztucznym świetle), więc czy może być to coś innego, a jeśli - to co?

od paź.2007

3. Gomphidius roseus?

od paź.2020

4. Gomphidius roseus?

:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji