bio-forum.pl

Grzyby z wierzby, rosną grupami, odwrotnie dachówkowato.

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Grzyby z wierzby, rosną grupami, odwrotnie dachówkowato.

To na dziś ostatnie znalezisko, znalezione blisko zmierzchu, [bf#147656], w Gnieźnie. Należy do tych grzybków, [bf#147434];)

To nie jest żaden czyreń, początkowo skojarzył mi się jako być może gatunek żagwi, ale to raczej też nie to. Jeden z gatunków żagwi (chyba łuskowata) rośnie nieopodal i wygląda jak taki duuuuży wywalony z buzi jęzor (skierowany w dół).

Natomiast ten gatunek ma taki ciekawy pokrój - owocniki rosną do góry. Po kilka owocników rośnie blisko siebie, ale ich układ nazwałabym "odwrotnie dachówkowatym".

Zapach owocników jest taki trochę "chemiczny", w niczym nie przypomina takiego typowo grzybowego zapachu. Od spodu zamszowo-brązowo-beżowy, z wierzchu raczej beżowy, miąższ w miejscu odłamania jest jaśniutko-beżowawy, owocnik łatwo się odłamuje.

owocnik 1 z dołu
owocnik 1 z góry
owocnik 2 z dołu
owocnik 2 z góry

Teraz to już tylko fotki dwóch okazów zdjętych ze stanowiska, jeden okaz względnie w sile wieku, drugi starszawy, podsuszony (przez to trochę skurczony) i zaatakowany jakąś pleśnią. Ale pokażę oba, bo to na razie wszystko co mam. Pozycja w jakiej są sfocone +/- odpowiada ich położeniu podczas wzrostu na drzewie. Te na zdjęciach mają rozmiary do 10 cm, a pozostałe na drzewie nawet do 20 cm.

od maj.2002

2. Grzyby z wierzby, rosną grupami, odwrotnie dachówkowato.

W sile wieku:-))) Dobre:-) Toż to zupełne truposze Laetiporus sulphureus.

od sty.2007

3. Grzyby z wierzby, rosną grupami, odwrotnie dachówkowato.

Ha! Ale jak to się stało, że ich nie dostrzegłam, gdy były rzeczywiście w sile wieku?:- (( ( Kiedy to mogło być?

od gru.2003

4. Grzyby z wierzby, rosną grupami, odwrotnie dachówkowato.

Poszukaj w maju świeżynek do konsumpcji:-) Kotleciki pycha!

od gru.2003

5. Grzyby z wierzby, rosną grupami, odwrotnie dachówkowato.

... ich się nie da niezauważyć...

od sty.2007

6. Grzyby z wierzby, rosną grupami, odwrotnie dachówkowato.

Przepisy w dziale kuchennym? Poszukam! Przepisów i świeżych owocników w maju, dzięki!:-)))

Tylko coś mi tam przebąkują o wygotowywaniu, żeby nie był trujący, ojej... :)

od sty.2007

7. Grzyby z wierzby, rosną grupami, odwrotnie dachówkowato.

A w maju 2007 to byłam zapatrzona w roślinki i oczy miałam zawsze zwrócone w kierunku gruntu, a po te grzybki to trzeba było głowę podnieść do góry;-)))

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji