bio-forum.pl

Bez rurek, blaszek, żyłek...

bez logowania - można przeglądać
GRej372130

od paź.2020

1. Bez rurek, blaszek, żyłek...

2023. 09. 11, Kadyny (Wysoczyzna Elbląska). Buczyna, stroma przydrożna skarpa porośnięta mchem. Jedna zwarta grupka i kilka luźniejszych w okolicy. Największe do 3, 5 cm. wys. Wyrastały bezpośrednio z ziemi. Miąższ zwarty, jędrny.

Hymenofor w zasadzie gładki (uwaga: widoczne na jednym zdjęciu jakby zaczątki blaszek/żyłek to prawdopodobnie odcisk mojego palucha), choć na zbliżeniach widać coś jak kształtujące się rurki.

Owocniki z pewnością młodociane, więc - jeśli będzie to tego warte - będę musiał jeszcze raz je odwiedzić, ale może już teraz ktoś ma sugestie, co to może być.

Jedyne, co mi przychodzi do głowy, to naziemek (nie widziałem na żywo), ale bez przekonania...

przebarwienia od dotyku (natychmiastowe):

Przekrój (po prawej):

Czy to zaczątki porów?:

od wrz.2005

2. Bez rurek, blaszek, żyłek...

od paź.2020

3. Bez rurek, blaszek, żyłek...

Dzięki, świetnie :). Odwiedzę, jak podrosną, może da się rozpoznać gatunek.

od mar.2022

4. Bez rurek, blaszek, żyłek...
12.wrz.23 17:36
Marian Sęktas "MS"

Bardzo ładny okaz

od paź.2020

5. Bez rurek, blaszek, żyłek...

Po tygodniu owocniki znacznie podrosły (największe ponad 10 cm. szer.).

Chyba Albatrellus cristatus?

od wrz.2005

6. Bez rurek, blaszek, żyłek...

wg mnie tak

od paź.2020

7. Bez rurek, blaszek, żyłek...

Zielonawe barwy na kapeluszach były niezbyt wyraźne, ale owocniki ładnie oddały tę zieleń do ręcznika w pojemniku, w którym były przewożone:

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji