bio-forum.pl

Jak pozbyć się żmiji z ogródka?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2007

1. Jak pozbyć się żmiji z ogródka?

Czy jest coś czego nie cierpią żmije zygzakowate i przez to coś nie wejdą do ogrodu?

od gru.2007

2. Jak pozbyć się żmiji z ogródka?
21.sty.08 20:21
Jacek Soboń

Może coś je "wabi" do ogrodu. Pewnie jest wiele miejsc do wygrzewania i spokój. Żmija na pewno nie lubi gdy sie ją niepokoi. Jak większość dzikich zwierząt ucieka od człowieka. Niestety dzieci czasami bywają szybsze.

W naszym oczku wodnym od kilku lat zadomowiły się zaskrońce, na początku był to problem bo wszystko co pełza "straszy", ale teraz się nimi chwalimy.

Jestem leśniczym w lasach gdzie żmije występują, ale spotykam je naprawdę bardzo rzadko, pewnie schodzą mi z drogi.

Ale wracając do tematu, chyba nie ma sposobu (ja nie słyszałem o takim) żeby je odstraszyć. Pozdrawiam.

od lis.2007

3. Jak pozbyć się żmiji z ogródka?

To ze żmije nie wejdą do ogrodu jest pobożnym życzeniem, jeśli są w okolicy to i w ogrodzie tez będą. podstawowa zasada jest taka ze żmija musi wiedzieć ze sie zbliżamy żeby miała czas na ucieczkę, opowieści o tym ze są agresywne to bujda najlepiej jak sie nadchodzi to trzeba tupać i możliwie sporo hałasu robić. Mnie dziabnęła ale moja wina była bom za szybko wskoczył przez rów do lasu. Potem jeszcze kupę razy sie z nimi spotykalem ale nigdy mnie już żadna nie ciachnęła.

od kwi.2008

4. Jak pozbyć się żmiji z ogródka?

Krzysztofie nie znam żadnego sposobu na odstraszanie żmii ale warto poszukać na Allegro jakiegoś straszyka... Mam do ciebie tylko prośbę. Staraj się zdobyć coś by je odstraszało, a nie zabijało...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji