Rozpoczynam kolejny skawiński serial. Na początku zajechałem do Radziszowa, gdzie wysiadłem na przystanku Za Mogiłką i ruszyłem w kierunku Jurczyc. W trzech kolejnych odcinkach będę poruszał się po terenie, który sprawdzałem 26 kwietnia 2023. Zaczynam.
Następnie przez łąkę na której dominuje trzcinnik piaskowy - Calamagrostis epigeios przemykam do doliny cieku.
Stok skarpy porasta turzyca drżączkowata - Carex brizoides.
W dolinie pojawia się skrzyp olbrzymi - Equisetum telmateia w towarzystwie sitowia leśnego - Scirpus sylvaticus.
Okolica jest jako tako zagospodarowana. Widać sporo knieci błotnej - Caltha palustris.
Towarzyszy jej sitowie leśne - Scirpus sylvaticus.
Jest skrzyp bagienny - Equisetum fluviatile.
Jest knieć błotna - Caltha palustris,
W jej cieniu skrywa się skrzyp olbrzymi - Equisetum telmateia.
Przemykam teraz przez płaty wiązówki błotnej - Filipendula ulmaria, sitowia leśnego - Scirpus sylvaticus oraz wyczyńca łąkowego - Alopecurus pratensis.
Pewnym urozmaiceniem jest ostrożeń łąkowy - Cirsium rivuare.
Oto płat wyczyńca łąkowego - Alopecurus pratensis znajdujący się u wylotu bocznej dolinki.
Oto próba spacyfikowania stanowiska skrzypu olbrzymiego - Equisetum telmateia. Na jego obrzeżu pojawia się knieć błotna - Caltha palustris.
Okolica bocznej odnogi. W dalszym ciągu mamy dominium sitowia leśnego - Scirpus sylvaticus oraz ostrożnia łąkowego - Cirsium rivulare.
Nad strugą dominują olsze czarne - Alnus glutinosa.
Tutaj pojawia się czeremcha zwyczajna - Padus avium.
Jest sporo pokrzywy - Urtica dioica.
Jest brzoza brodawkowata - Betula pendula.
Towarzyszy jej przytulia czepna - Galium aparine.
Jest sitowie leśne - Scirpus sylvaticus.