bio-forum.pl

2023-07-16 Grojec - na NE od miejscowości - część 1

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2023-07-16 Grojec - na NE od miejscowości - część 1
26.lip.23 17:46
Piotr Grzegorzek

Tej niedzieli postanowiłem powtórnie odwiedzić otwarte przestrzenie położone na północ od zwartej zabudowy miejscowości. Przyjaciel podwiózł mnie na ulicę Pasternik. Stąd ruszyłem w kierunku północno-zachodnim. Są trawiaste przestrzenie. Są liczne skupiska drzew.

Niemalże natychmiast poczułem chlupot wody.

To zrozumiałe skoro w okolicy pojawia się płat wiązówki błotnej - Filipendula ulmaria.

Woda wciąż chlupocze. W oddali widać autostradę. Fioletowe kropki to bodziszek błotny - Geranium palustre.

Jest rdest ziemnowodny - Polygonum amphibium tkwiący pomiędzy ostrożniem warzywnym - Cirsium oleraceum.

Zaplątała się konyza kanadyjska - Conyza canadensis.

Jest jakaś wierzbownica - Epilobium.

W tym tłumie znajduje się pasternak zwyczajny - Pastinaca sativa.

Jestem cały czas na obszarze bagna.

od cze.2010

2. 2023-07-16 Grojec - na NE od miejscowości - część 1
26.lip.23 18:17
Piotr Grzegorzek

Teraz jestem na obszarze zajętym przez turzyce - Carex.

Jest co nieco sadźca konopiastego - Eupatorium cannabinum.

Z tej turzycy udało mi się znaleźć tylko tyle. Jak dla mnie za mało.

Oto inny gatunek turzycy - Carex. Za mało do oznaczenie.

Teraz zbliżam się do szpaleru olszy czarnej - Alnus glutinosa. Po drodze będzie trzcina pospolita - Phragmites australis.

W szuwarze skrywa się struga z wartko płynącą wodą.

Dalej jest coś takiego. Z traw dominuje mozga trzcinowata - Phalaris arundinacea. Jest pewna domieszka ostrożnia polnego - Cirsium arvense.

Pomiędzy nią tkwi kruszyna pospolita - Frangula alnus.

Lokalnie pojawia się kielisznik zaroślowy - Calystegia sepium.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji