bio-forum.pl

Dwa ciekawe śluzowce.

bez logowania - można przeglądać

od gru.2003

1. Dwa ciekawe śluzowce.

Pierwszy z wyglądu przypomina mózg, konsystencja dobrze zastygniętej galarety. Nie wyczułem zapachu. Drugi wygląda jak zastygnięta lawa (budyń, legumina?), która spłynęła z pnia na korzenie i liście tworząc jednolitą, zwartą, twardą masę.

W obydwu przypadkach substratem jest pień buka.

od sie.2002

2. Dwa ciekawe śluzowce.
5.sie.05 07:34
"pimpek"

Pierwsze zdjęcie w żadnym wypadku nie przedstawia śluzowca - jest to grzybek pełną gębą. Nie będę kombinował - wróci Vito i od razu owie co to za Exidia. Chyba, że zaraz Sebastian rozwali problem.

Drugie zdjęcie jest ciekawe. Czy to coś, było 2-kolorowe? Tak jakby pokryte puszkiem, który po dotknięciu się śiera? Daj kilka zbliżeń proszę.

od kwi.2004

3. Dwa ciekawe śluzowce.

Wychodzi mi na kisielca kędzierzawego Exidia glandulosa, ale mój dostęp do źródeł jest ograniczony. (Gumińska-Wojewoda).

od wrz.2004

4. Dwa ciekawe śluzowce.

Pierwsze to

grzyby.strefa.pl

Drugie natomiast też jest grzybem, ale nie wiem jaki to gatunek:-/

Chyba widziałem to u Olarasa...

od gru.2003

5. Dwa ciekawe śluzowce.

Ten drugi faktycznie jest ciekawy. Jakby spływał z pnia i po zejściu na ściółkę zastygł. W przekroju widać resztki ścółki, gałązek, liści przedzielone tą "lawą". Całość tworzy twardą skorupę.

od sie.2002

6. Dwa ciekawe śluzowce.
5.sie.05 12:43
"pimpek"

nie podejmę się zgadywania. W "Fungi of Switzerland 3" jest tyyyyyyle takich grzybów :)

od gru.2003

7. Dwa ciekawe śluzowce.

Tak wygląda w całości.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji