Niedawno doszło do mnie, że kolejne piękne okoliczności przyrody w zasięgu mojego działania mogą ulec zniszczeniu. W tej sytuacji w tę lipcową niedzielę udałem się do tytułowego Grojca w gminie Alwernia aby przyjrzeć się kompleksowi łąk i odłogowanych pól uprawnych pomiędzy zwartą zabudową a autostradą. Zaczynam od luki w zabudowaniach przy ulicy Grojeckiej. Na horyzoncie widać las a nad nim zamek Tenczyn w Rudnie.
Oto pierwsza lista obecności gatunków lokalnej flory. Jest cykoria podróżnik - Cichorium intybus.
Jest lucerna siewna - Medicago sativa.
Jest powój polny - Convolvulus arvensis.
Jest chaber driakiewnik - Centaurea scabiosa.
Jest krwawnik - Achillea millefolium.
Jestem teraz na dróżce, która prowadzi na północ, znaczy się w stronę autostrady z punktu, gdzie ulica Pańska raptownie skręca na południe.
Mijam przytulię - Galium album.
Jest orzech włoski - Juglans regia.
Jest dereń świdwa - Cornus sanguinea.
Lokalnie z traw dominują rajgras wyniosły - Arrhenatherum elatius i trzcinnik piaskowy - Calamagrostis epigeios.
Lokalnie zaczyna się sukcesja w kierunku leśnym. Oto młode klony jawory - Acer pseudoplatanus.
Trafiła się czeremcha amerykańska - Padus serotina.
Jest orzech włoski - Juglans regia.
Teraz w gęstych zaroślach wyróżnia się wierzbówka kiprzyca - Chamaenerion angustifolium.
Jest skrzyp polny - Equisetum sylvaticum.
Dalej jest więcej trzcinnika piaskowego - Calamagrostis epigeios. Zaraz za nim znajduje się płat rajgrasu wyniosłego - Arrhenatherum elatius. Całość podlega sukcesji w kierunku boru.
Idę dalej. Oto bniec biały - Melandrium album.
Jest lucerna mieszańcowa - Medicago ×varia.
Jest cieciorka pstra - Coronilla varia.
Jest jeszcze trybula leśna - Anthriscus sylvestris.
Jest życica trwała - Lolium perenne.