bio-forum.pl

2023-07-02 Grojec - na NE od zabudowań - część 1

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2023-07-02 Grojec - na NE od zabudowań - część 1
17.lip.23 08:56
Piotr Grzegorzek

Niedawno doszło do mnie, że kolejne piękne okoliczności przyrody w zasięgu mojego działania mogą ulec zniszczeniu. W tej sytuacji w tę lipcową niedzielę udałem się do tytułowego Grojca w gminie Alwernia aby przyjrzeć się kompleksowi łąk i odłogowanych pól uprawnych pomiędzy zwartą zabudową a autostradą. Zaczynam od luki w zabudowaniach przy ulicy Grojeckiej. Na horyzoncie widać las a nad nim zamek Tenczyn w Rudnie.

Oto pierwsza lista obecności gatunków lokalnej flory. Jest cykoria podróżnik - Cichorium intybus.

Jest lucerna siewna - Medicago sativa.

Jestem teraz na dróżce, która prowadzi na północ, znaczy się w stronę autostrady z punktu, gdzie ulica Pańska raptownie skręca na południe.

Mijam przytulię - Galium album.

Część pól opanowała nawłoć kanadyjska - Solidago canadensis.

Są jeżyny - Rubus sp. sp.

Jest bardziej czysty płat rajgrasu wyniosłego - Arrhenatherum elatius.

od cze.2010

2. 2023-07-02 Grojec - na NE od zabudowań - część 1
17.lip.23 09:29
Piotr Grzegorzek

Lokalnie zaczyna się sukcesja w kierunku leśnym. Oto młode klony jawory - Acer pseudoplatanus.

Teraz w gęstych zaroślach wyróżnia się wierzbówka kiprzyca - Chamaenerion angustifolium.

Dalej jest więcej trzcinnika piaskowego - Calamagrostis epigeios. Zaraz za nim znajduje się płat rajgrasu wyniosłego - Arrhenatherum elatius. Całość podlega sukcesji w kierunku boru.

Idę dalej. Oto bniec biały - Melandrium album.

Stąd zerkam na zachód.

Na łące wyrasta sporo groszku bulwiastego - Lathyrus tuberosus.

I na zakończenie tego odcinka krótkie spojrzenie na wschód a następnie za zachód.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji