bio-forum.pl

2023-05-10 Jaworzno Śródmieście - część 1

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2023-05-10 Jaworzno Śródmieście - część 1
9.lip.23 09:57
Piotr Grzegorzek

Tego dnia w ramach gromadzenia materiałów do kolejnych artykułów udałem się w rejon ulicy Kopalniana. Na początku sprawdziłem jako tako urządzoną zieleń za gigantycznym blokiem formalnie przypisanym do pobliskiej ulicy Karola Olszewskiego. Oto brzoza brodawkowata - Betula pendula porażona przez błyskoporka podkorowego - Inonotus obliquus.

Jest na niej jeszcze tarczownica bruzdkowana - Parmelia sulcata.

Znakiem jako tako urządzonej zieleni są te brzozy brodawkowate - Betula pendula. Jakby co nie będzie drzewobójstwa tylko obcięcie ze skutkiem smiertelnym.

Jest miotany wiatrem kasztanowiec - Aesculus hippocastanum.

Opuszcza rejon bloku. Skręcam na południe. Oto nie pielęgnowane brzozy brodawkowate - Betula pendula.

Jest płat stokłosy - Bromus.

Kwitnie lilak - Syringa vulgaris.

Jest bardzo zdeterminowany glistnik - Chelidonium majus.

od cze.2010

2. 2023-05-10 Jaworzno Śródmieście - część 1
9.lip.23 10:24
Piotr Grzegorzek

Jest przy końcu ulicy Kopalnianej. Tutaj zauważyłem orlika - Aquilegia ×hybrida.

Jestem przy skrzyżowaniu ulic Karola Olszewskiego i Górnicza. Tutaj zauważam skrzyżowanie linii energetycznych.

Poszedłem nieco na południe a następnie zawróciłem.

Ruszam w górę ulicy Olszewskiego. Zauważam lilaki - Syringa vulgaris.

Podchodzę do okazałego klonu jawora - Acer pseudoplatanus.

Pod ogrodzeniem rozrasta się dwurząd murowy - Diplotaxis muralis.

Kwitnie lilak - Syringa vulgaris.

Oto kolejny lilak - Syringa vulgaris.

W tej okolicy trafiła się moim zdaniem dymnica drobnokwiatowa - Fumaria vaillantii.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji