bio-forum.pl

Masłoborowik blednący czy żółtobrązowy

bez logowania - można przeglądać
GRej368941

od mar.2022

1. Masłoborowik blednący czy żółtobrązowy
23.cze.23 20:06
Marian Sęktas "MS"

23. 06. 2O23 Gdańsk-Brętowo, wieczór, otulina rez. Dolina Strzyży, zbocze o poludniowej ekspizycjiz bukiem, grabem, dębem. Jeden okaz widoczny z drogi (granica rez.). Pierwszy raz coś takiego widzę i nie potrafię rozróżnić

od gru.2012

2. Masłoborowik blednący czy żółtobrązowy
23.cze.23 22:10
Piotr Stanczak "doniu"

Moim zdaniem to Butyriboletus appendiculatus. Trzon delikatnie różowieje u podstawy. Rurki sinieją pod naciskiem, miąższ nie zmienia koloru po nacięciu. Miąższ Butyriboletus fechtneri szybko sinieje. Środowisko też za Butyriboletus appendiculatus.

od mar.2022

3. Masłoborowik blednący czy żółtobrązowy
23.cze.23 23:06
Marian Sęktas "MS"

Dziękuję Piotrze. Właśnie miałem pisać, że uważam że to on, a blednący był dla podniesienia temperatury :)

od gru.2003

4. Masłoborowik blednący czy żółtobrązowy

To jest to samo stanowisko co borowiki korzeniaste?

od mar.2022

5. Masłoborowik blednący czy żółtobrązowy
24.cze.23 13:36
Marian Sęktas "MS"

Nie wiem gdzie były korzeniaste. Z tego co mówiłes to raczej przy drodze do Sanktuarium. Moje jest bliżej grądu (czerwony krzyżyk)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji