Podążając w górę lewego brzegu potoku mijam grupę wiązówki błotnej - Filipendula ulmaria.
Jest gajowiec żółty - Galeobdolon luteum. Z boku widać bursztynkę.
Na prawym brzegu usadowił się kosaciec żółty - Iris pseudoacorus.
Oto gajowiec - Galeobdolon argentatum.
Zielone tło zdominowały rzeżucha gorzka - Cardamine amara oraz gajowiec - Galeobdolon argentatum.
Teraz pojawiła się poważna przeszkoda. Nie było przeprawy na prawy brzeg. Poszedłem górą trzymając się siatki ogrodzenia.
Po drodze zauważyłem bluszczyka kurdybanka - Glechoma hederacea oraz kuklika pospolitego - Geum urbanum.
Teraz zbliżyłem się do ulicy Zawiła. Tutaj zwracam uwagę na okazałe drzewo. Po drobnym szczególe na pniu widać że to dąb szypułkowy - Quercus robur.
Idąc na południe skrajem ulicy mijam czeremchę zwyczajną - Padus avium.
Jest lipa drobnolistna - Tilia cordata.
Na wysokim brzegu trafił się dziki bez czarny - Sambucus nigra.
Jest lipa drobnolistna - Tilia cordata.
Oto kolejne ogrodzenie podchodzące do skraju strugi. Tutaj wyrastają przytulia czepna - Galium aparine oraz mniszki - Taraxacum sp. sp.
Stok skarpy pokrywają liście dębu szypułkowego - Quercus robur.
Krzewy reprezentuje leszczyna - Corylus avellana.
Idę dalej pokonując kolejne zwały biomasy. Najbardziej okazałe drzewo to dąb szypułkowy - Quercus robur.
Tutaj zauważam kasztanowca zwyczajnego - Aesculus hippocastanum.
Stoję na mostku. Tutaj na lewym brzegu wyrasta kolejne skupisko pióropusznika strusiego - Matteucia struthiopteris.
Oto dwa dęby szypułkowe - Quercus robur z prawego brzegu.
Jest tutaj spora gęstwina. Z listy obecności na uwagę zasługują jesion wyniosły - Fraxinus excelsior, leszczyna - Corylus avellana, lipa drobnolistna - Tilia cordata oraz gajowiec - Galeobdolon argentatum.
Pod żywotnikami - Thuja occidentalis wyrasta płat bluszczyku kurdybanka - Glechoma hederacea z domieszką przymiotna białego - Erigeron annuus.
W pobliżu wyrastają ziarnopłon wiosenny - Ficaria verna oraz glistnik jaskółcze ziele - Chelidonium majus. Jest jeszcze lilak pospolity - Syringa vulgaris.
Tutaj zauważam płaskomerzyka. Stawiam na Plagiomnium cuspidatum.
Jest też porzeczka czerwona - Ribes rubrum.