bio-forum.pl

2023-05-04 Skawina, Borek Szlachecki - odkrywanie potoku - część 2

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2023-05-04 Skawina, Borek Szlachecki - odkrywanie potoku - część 2
20.cze.23 12:50
Piotr Grzegorzek

Podążając w górę lewego brzegu potoku mijam grupę wiązówki błotnej - Filipendula ulmaria.

Jest kolejna grupa pióropusznika strusiego - Matteucia struthiopteris.

Jest gajowiec żółty - Galeobdolon luteum. Z boku widać bursztynkę.

Na prawym brzegu usadowił się kosaciec żółty - Iris pseudoacorus.

Trafiła się jeszcze porzeczka czarna - Ribes nigrum.

Dalej można być nieco skołowanym.

Zielone tło zdominowały rzeżucha gorzka - Cardamine amara oraz gajowiec - Galeobdolon argentatum.

Teraz pojawiła się poważna przeszkoda. Nie było przeprawy na prawy brzeg. Poszedłem górą trzymając się siatki ogrodzenia.

Po drodze zauważyłem bluszczyka kurdybanka - Glechoma hederacea oraz kuklika pospolitego - Geum urbanum.

Oto dalszy odcinek potoku.

Teraz zbliżyłem się do ulicy Zawiła. Tutaj zwracam uwagę na okazałe drzewo. Po drobnym szczególe na pniu widać że to dąb szypułkowy - Quercus robur.

Idąc na południe skrajem ulicy mijam czeremchę zwyczajną - Padus avium.

Tego drzewa nie oznaczyłem, ale ja tu jeszcze wrócę.

Wracam nad brzeg potoku pokonując lokalny sposób na biomasę.

Na wysokim brzegu trafił się dziki bez czarny - Sambucus nigra.

Jest pewna ilość okazałych drzew liściastych.

Oto kolejne ogrodzenie podchodzące do skraju strugi. Tutaj wyrastają przytulia czepna - Galium aparine oraz mniszki - Taraxacum sp. sp.

Stok skarpy pokrywają liście dębu szypułkowego - Quercus robur.

Nieco dalej dominuje gajowiec - Galeobdolon argentatum.

Krzewy reprezentuje leszczyna - Corylus avellana.

od cze.2010

2. 2023-05-04 Skawina, Borek Szlachecki - odkrywanie potoku - część 2
20.cze.23 13:46
Piotr Grzegorzek

Idę dalej pokonując kolejne zwały biomasy. Najbardziej okazałe drzewo to dąb szypułkowy - Quercus robur.

Widać mostek. Tędy biegnie odcinek ulicy Zawiła.

Tutaj zauważam kasztanowca zwyczajnego - Aesculus hippocastanum.

Wychodzę na drogę. Oto ważny punkt orientacyjny.

Stoję na mostku. Tutaj na lewym brzegu wyrasta kolejne skupisko pióropusznika strusiego - Matteucia struthiopteris.

Oto oś potoku.

Oto dwa dęby szypułkowe - Quercus robur z prawego brzegu.

Jest tutaj spora gęstwina. Z listy obecności na uwagę zasługują jesion wyniosły - Fraxinus excelsior, leszczyna - Corylus avellana, lipa drobnolistna - Tilia cordata oraz gajowiec - Galeobdolon argentatum.

Teraz idę odcinkiem ulicy Nad Potokiem.

Pod żywotnikami - Thuja occidentalis wyrasta płat bluszczyku kurdybanka - Glechoma hederacea z domieszką przymiotna białego - Erigeron annuus.

Przy skrzyżowaniu z ulicą Wspólna wyrasta okazały jesion wyniosły - Fraxinus excelsior.

W pobliżu wyrastają ziarnopłon wiosenny - Ficaria verna oraz glistnik jaskółcze ziele - Chelidonium majus. Jest jeszcze lilak pospolity - Syringa vulgaris.

Schodzę z drogi. Powracam nad potok pokonując takie sobie przeszkody.

W okolicy wyrastają klony zwyczajne - Acer platanoides.

Teraz na szczególną uwagę zasługuje widok lokalnego sposobu na biomasę.

Oto ścieżka prowadząca nad wodę.

Tutaj zauważam płaskomerzyka. Stawiam na Plagiomnium cuspidatum.

Oto potok jako taki. Jak widać granice posesji wręcz zlewają się z jego brzegiem co znacznie utrudnia badania terenowe.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji