bio-forum.pl

2023-04-28 Skawina, Między Gołuchowicami a Rzozowem - część 8

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2023-04-28 Skawina, Między Gołuchowicami a Rzozowem - część 8
14.cze.23 17:48
Piotr Grzegorzek

Dochodzę do kresu zawartego drzewostanu w osi strugi. Tutaj dominuje dąb szypułkowy - Quercus robur. Sporo jest jeszcze olszy czarnej - Alnus glutinosa.

Zaczynają się zabudowania Rzozowa.

Powoli kończy się dostępny odcinek strugi.

Zielone tło tworzy turzyca drżączkowata - Carex brizoides.

Trafiło się bardzo okazałe drzewo. Prawdopodobnie wiąz - Ulmus ale to się ustali podczas kolejnej wizyty w tej okolicy.

Idąc dalej mijam olsze czarne - Alnus glutinosa.

Trafił się glistnik jaskółcze ziele - Chelidonium majus w towarzystwie ziarnopłonu wiosennego - Ficaria verna.

Wychodzę na otwartą przestrzeń. Od teraz struga jest zdecydowanie niedostępna.

W luce pomiędzy domami natrafiam na płat bluszczyka kurdybanka - Glechoma hederacea.

Teraz wychodzę na drogę biegnącą południowo-zachodnim skrajem zwartej zabudowy wsi a zarazem na północ od strugi. Ruszam na wschód docierając do siedziby Straży Pożarnej i trawersu boiska. Widoki są standardowe.

Gnam dalej licząc na to, że gdzieś natrafię na przystanek autobusowy lub stację kolejową.

od cze.2010

2. 2023-04-28 Skawina, Między Gołuchowicami a Rzozowem - część 8
14.cze.23 18:20
Piotr Grzegorzek

I tak dotarłem do ulicy Kolejowa, gdzie znajduje się zabytkowa figura Chrystusa Frasobliwego.

Ruszyłem na północ.

Napotkałem kolejny zabytkowy krzyż.

Nieco dalej mijam takiego kształtnego dęba szypułkowego - Quercus robur.

Osiągam rejon przystanku autobusowego.

Ponieważ było sporo czasu zajrzałem w zarośla po drugiej stronie ulicy.

To drzewo może być mieszańcem wierzby białej - Salix alba i wierzby kruchej - Salix fragilis.

Porzeczka czarna - Ribes nigrum tworzy tutaj zwarty płat. Zapewne to wyrzutek z ogrodu.

Oto inna rozłożysta wierzba - Salix zapewne taki sam mieszaniec jak poprzednio.

Poza tym w okolicy wyrasta dąb szypułkowy - Quercus robur.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji