Jestem na jako tako otwartej przestrzeni. Tutaj zauważam orzecha włoskiego - Juglans regia.
Nad strugą wyrasta kępa olszy czarnej - Alnus glutinosa.
Dolinę przecina zwykła linia energetyczna. Stąd do ronda w ciągu drogi 953 w Rzozowie mam w linii prostej niecałe 600 metrów.
Nad strugą kwitnie knieć błotna - Caltha palustrus.
W strudze wyrasta przetacznik bobowniczek - Veronica beccabunga.
Wciąż co jakiś czas pojawia się czosnaczek pospolity - Alliaria petiolata.
Jest olsza szara - Alnus incana.
I znowu czosnaczek pospolity - Alliaria petiolata.
Teraz na północ od drogi w odległości około 400 metrów od ronda zauważam wyraźną zalaną dolinę. U jej wylotu wyrastają spore kępy turzyc - Carex. Tworzą one bardzo malownicze zbiorowisko.
Pomiędzy nimi stoi woda. Całość uzupełnia kwitnąca knieć błotna - Caltha palustris oraz sitowie leśne - Scirpus sylvaticus. Będąc tutaj spłoszyłem jaszczurkę.
Brzegi bagnistej doliny, szczególnie jej lewy brzeg porasta las. Jest tam także sporo śliwy tarniny - Prunus spinosa.
Im dalej tym turzycy - Carex mniej. Jest za to więcej sitowia leśnego - Scirpus sylvaticus oraz knieci błotnej - Caltha palustris.
Za rozlewiskiem jest kolejne małe co nieco turzycy - Carex oraz większa ilość sitowia leśnego - Scirpus sylvaticus oraz knieci błotnej - Caltha palustris.
Nieco dalej trzymając się prawego brzegu doliny na pniu powalonego drzewa zauważam kępki mchu. Stawiam na szurpka - Orthotrichum.
Jest tutaj skrzyp olbrzymi - Equisetum telmateia.
Młaka jest bardziej sucha. Tutaj dominuje sitowie leśne - Scirpus sylvaticus.
Bliżej górnej krawędzi roślin runa prawie brak. W drzewostanie dominuje brzoza brodawkowata - Betula pendula. Trafiła się jeszcze czeremcha amerykańska - Padus serotina.
W tej okolicy brzoza brodawkowata - Betula pendula zdecydowanie rządzi.