W tej części w dalszym ciągu poruszam się w okolicy, gdzie dolinę przecina potężna linia energetyczna. Na mokradle w dolinie pojawia się wiązówka błotna - Filipendula ulmaria.
Na prawym stoku pojawia się więcej brzozy brodawkowatej - Betula pendula. Niżej dominuje czeremcha zwyczajna - Padus avium.
Teraz zorientowałem się, ze zamiast w dół głównej doliny poszedłem w górę bocznej odnogi. Skoro los tak chciał kontynuuję wędrówkę.
Blisko szczytu tej dolinki także sączy się woda i pojawia sitowie leśne - Scirpus sylvaticus.
Lewy brzeg dolinki porasta nerecznica samcza - Dryopteris filix-mas.
Na skraju lasu pojawia się dąb szypułkowy - Quercus robur.
Słabą zaporę stanowi czeremcha zwyczajna - Padus avium.
W runie pojawiają się płaty ziarnopłonu wiosennego - Ficaria verna.
Teraz w partii drzewostanu nad prawą krawędzią głównego ciągu dominują świerk pospolity - Picea abies oraz sosna zwyczajna - Pinus sylvestris.
Teraz zbliżam się do partii drzewostanu, którą obejrzałem w poprzednim odcinku. Na początku trafiła się porzeczka czerwona - Ribes rubrum.
Jest martwa, skręcona sosna zwyczajna - Pinus sylvestris.
Mijam buka pospolitego - Fagus sylvatica.
Zauważam żurawca falistego - Atrichum undulatum.
Przeszedłem obok stawu opisanego jako plac budowy. Przekroczyłem dolinę zbliżając się do węzła linii energetycznych.
Cały czas poruszam się po mokradle znajdującym się w tej okolicy. Jakoś nie mogę ruszyć w dół doliny.
Zauważam kwitnącą czeremchę zwyczajną - Padus avium.
Tutaj w zmiennych proporcjach pojawiają się sitowie leśne - Scirpus sylvaticus, ziarnopłon wiosenny - Ficaria verna oraz czosnaczek pospolity - Alliaria petiolata.
Młode drzewa to olsza czarna - Alnus glutinosa.
Główny ciąg doliny jest zabagniony. Dominują tutaj sitowie leśne - Scirpus sylvaticus oraz knieć błotna - Caltha palustris.
Pojawia się jeszcze rzeżucha łąkowa - Cardamine pratensis.