bio-forum.pl

2023-04-28 Skawina, Między Gołuchowicami a Rzozowem - część 3

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2023-04-28 Skawina, Między Gołuchowicami a Rzozowem - część 3
11.cze.23 12:06
Piotr Grzegorzek

W tej części w dalszym ciągu poruszam się w okolicy, gdzie dolinę przecina potężna linia energetyczna. Na mokradle w dolinie pojawia się wiązówka błotna - Filipendula ulmaria.

Sporą część lewego brzegu i dna doliny zajmuje turzyca drżączkowata - Carex brizoides.

Na prawym stoku pojawia się więcej brzozy brodawkowatej - Betula pendula. Niżej dominuje czeremcha zwyczajna - Padus avium.

Ten gatunek wciąż wygląda kwitnąco.

Teraz staram się wędrować dnem doliny. Wśród roślin dominuje sitowie leśne - Scirpus sylvaticus.

Teraz zorientowałem się, ze zamiast w dół głównej doliny poszedłem w górę bocznej odnogi. Skoro los tak chciał kontynuuję wędrówkę.

Blisko szczytu tej dolinki także sączy się woda i pojawia sitowie leśne - Scirpus sylvaticus.

Lewy brzeg dolinki porasta nerecznica samcza - Dryopteris filix-mas.

Wychodzę na górę.

Pomiędzy lasem a zabudowaniami Gołuchowic znajduje się uprawa rzepaku - Brassica napus.

Na skraju lasu pojawia się dąb szypułkowy - Quercus robur.

Słabą zaporę stanowi czeremcha zwyczajna - Padus avium.

Jest klon jawor - Acer pseudoplatanus w odmianie o purpurowych liściach.

W runie pojawiają się płaty ziarnopłonu wiosennego - Ficaria verna.

Teraz w partii drzewostanu nad prawą krawędzią głównego ciągu dominują świerk pospolity - Picea abies oraz sosna zwyczajna - Pinus sylvestris.

od cze.2010

2. 2023-04-28 Skawina, Między Gołuchowicami a Rzozowem - część 3
11.cze.23 12:55
Piotr Grzegorzek

Teraz zbliżam się do partii drzewostanu, którą obejrzałem w poprzednim odcinku. Na początku trafiła się porzeczka czerwona - Ribes rubrum.

Jest martwa, skręcona sosna zwyczajna - Pinus sylvestris.

Dalej pojawia się więcej brzozy brodawkowatej - Betula pendula oraz modrzewia - Larix.

Zerkam na pobliskie pole uprawne i skraj lasu.

Zauważam żurawca falistego - Atrichum undulatum.

Docieram do krawędzi doliny w miejscu, gdzie przecina ją magistrala energetyczna.

Na wilgotnej krawędzi pojawia się sporo skrzypu olbrzymiego - Equisetum telmateia.

Przeszedłem obok stawu opisanego jako plac budowy. Przekroczyłem dolinę zbliżając się do węzła linii energetycznych.

Cały czas poruszam się po mokradle znajdującym się w tej okolicy. Jakoś nie mogę ruszyć w dół doliny.

Zauważam kwitnącą czeremchę zwyczajną - Padus avium.

Odnajduję główny ciąg strugi. Skrywał się w młodniku.

Młode drzewa to olsza czarna - Alnus glutinosa.

Główny ciąg doliny jest zabagniony. Dominują tutaj sitowie leśne - Scirpus sylvaticus oraz knieć błotna - Caltha palustris.

Pojawia się jeszcze rzeżucha łąkowa - Cardamine pratensis.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji