bio-forum.pl

2023-04-26 Skawina, między Jurczycami a Gołuchowicami, dolina cieku - część 3

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2023-04-26 Skawina, między Jurczycami a Gołuchowicami, dolina cieku - część 3
3.cze.23 17:17
Piotr Grzegorzek

Jestem na środku rozlewiska. Jest znak własności.

Jest struga jako taka.

Na korze olszy - Alnus trafił się rozsypek srebrzysty - Phlyctis argena.

Młode liście drzewa nie pozwalają na jednoznaczną identyfikację. Znaczy się przypomina Alnus incana ale nie mam absolutnej pewności.

Oto lewe ramię strugi.

Zerkam w kierunku prawego ramienia strugi.

Oto kolejny znak własności gruntów.

Ruszam w górę lewego brzegu prawego ramienia strugi. Mijam płat knieci błotnej - Caltha palustris.

Natrafiam na pędy zarodnionośne skrzypu olbrzymiego - Equisetum telmateia. Jest także forma przechodząca w pęd zielony.

Teraz przechodzę przez płat pokrzywy - Urtica dioica.

Oto wnętrze kępy wierzby - Salix.

Dalej przestrzeń jest otwarta.

Tutaj minąłem pępawę - Crepis paludosa.

Oto kilka widoków strugi jako takiej. Najbardziej w oczy rzuca się knieć błotna - Caltha palustris. Jest ziarnopłon wiosenny - Ficaria verna.

Teraz mijam spore skupisko gałęzi. To przypomina zniszczoną tamę bobrów.

Powyżej mamy kępę olszy - Alnus.

Oto kolejny odcinek strugi. Ocieniają ją czeremchy zwyczajne - Padus avium.

Oto kolejna młaka ze sporym udziałem sitowia leśnego - Scirpus sylvaticus.

od cze.2010

2. 2023-04-26 Skawina, między Jurczycami a Gołuchowicami, dolina cieku - część 3
3.cze.23 18:40
Piotr Grzegorzek

Wyszedłem na skraj doliny. Zauważyłem spory słup linii wysokiego napięcia.

Jestem na prawym brzegu doliny. W tej okolicy na krawędzi pojawia się sporo brzozy brodawkowatej - Betula pendula.

Oto omszała podstawa pnia jednego z drzew.

Jest tutaj widłoząb - Dicranum.

Dominującego gatunku osobiście nie oznaczam. Być może są tutaj dwa przemieszane z sobą.

Jest kolejna domieszka czeremchy zwyczajnej - Padus avium.

Oto ostatni fragment brzeziny.

Schodzę na dno doliny. Jest ono podmokłe. Pojawia się sporo kosaćca żółtego - Iris pseudoacorus.

Gnam dalej. Struga jest ledwo widoczną strużką.

Tutaj w pewnej równowadze występują sitowie leśne - Scirpus sylvaticus oraz wiązówka błotna - Filipendula ulmaria.

Teraz znajduję się pod linią wysokiego napięcia.

Idąc dalej osiągam okazałą wierzbę iwę - Salix caprea.

To osobnik żeński.

A dalej mamy ziołorośle z dominacją wiązówki błotnej - Filipendula ulmaria.

od gru.2006

3. 2023-04-26 Skawina, między Jurczycami a Gołuchowicami, dolina cieku - część 3

U podstawy pnia przypuszczam razem z Dicranum, Platygyrium repens i wątrobowieca Lophocolea heterophylla. Osobno widać lepiej pierwszego wymienionego na 2 zdj. a mieszankę wątrobowca z pierwszym, na 4zdj.

od cze.2010

4. 2023-04-26 Skawina, między Jurczycami a Gołuchowicami, dolina cieku - część 3
4.cze.23 07:02
Piotr Grzegorzek

Dzięki.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji