bio-forum.pl

2023-04-26 Skawina, między Jurczycami a Gołuchowicami, dolina cieku - część 2

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2023-04-26 Skawina, między Jurczycami a Gołuchowicami, dolina cieku - część 2
2.cze.23 17:52
Piotr Grzegorzek

Teraz przyglądam się ogławianym wierzbom - Salix. Na pierwszej z nich wyrasta siewka cisu - Taxus baccata.

Oto pierwsza para wierzb - Salix.

Oto fragment strugi. Nad nią zielenieje wiązówka błotna - Filipendula ulmaria.

Oto druga para wierzb - Salix. Bezpieczniej nie określać gatunków.

Struga stanęła tak jakby bez powodu bo tamy bobrów nie było.

Oto kolejne cztery wierzby - Salix.

Wśród gęstych krzewów kwitnie knieć błotna - Caltha palustris.

Zerkam w niebo. Czarne chmury gęstnieją. Rośnie wilgotność powietrza. Powiało chłodem.

Flora w okolicy strugi jest typowa. Kwitnie knieć błotna - Caltha palustris. Zielenieje sitowie leśne - Scirpus sylvaticus.

Oto jej dość szeroki odcinek.

Wpływa ona na otwartą przestrzeń tworząc spore rozlewisko.

Tutaj zwracam uwagę na pępawę - Crepis paludosa w otoczeniu ziarnopłonu wiosennego - Ficaria verna.

Oto grupa młodych, dopiero co posadzonych wierzb - Salix. Zieleń w tle to przede wszystkim wiązówka błotna - Filipendula ulmaria.

W dalszym ciągu swoistą dominantą jest czosnaczek pospolity - Alliaria petiolata.

Teraz struga staje się strużką. To jej lewe odgałęzienie. Biała plama w oddali to gwiazdnica wielkokwiatowa - Stellaria holostea.

Jest jeszcze co nieco sitowia leśnego - Scirpus sylvaticus.

Oto jak mi się wydawało ostatnie zdjęcia tej okolicy. Wilgotność powietrza znacznie wzrosła. Bardzo powiało chłodem. Musiałem się ewakuować.

od cze.2010

2. 2023-04-26 Skawina, między Jurczycami a Gołuchowicami, dolina cieku - część 2
2.cze.23 19:04
Piotr Grzegorzek

Bardzo szybko ewakuowałem się. Udałem się po pomoc do firmy RESIN. Tutaj dzięki uprzejmości właściciela przeczekałem najgorszy czas i ponownie ruszyłem w teren. Kontynuując wędrówkę udokumentowałem ciekawy krzyż przydrożny.

Wracam nad strugę do punktu z którego się ewakuowałem.

Wędruję teraz wysokim prawym brzegiem prawej gałęzi wąwozu aby ominąć znane mi mokradło. W drzewostanie są brzozy brodawkowate - Betula pendula. Są wierzby - Salix. Jest czeremcha zwyczajna - Padus avium.

Struga skrywa się w gęstych wierzbach - Salix.

Ponadto z pobliskiego ogrodu trafiły tutaj martwe świerki - Picea.

Pokonałem tę przeszkodę. Wkroczyłem na rozległe mokradło gdzie nader obficie kwitnie knieć błotna - Caltha palustris. Towarzyszy jej sitowie leśne - Scirpus sylvaticus.

Linia drzew w oddali wyznacza lewe ramię strugi.

Na wysokim prawym brzegu prawej odnogi rośnie dąb szypułkowy - Quercus robur.

Mijam słupek graniczny.

Ponownie jestem na mokradle. Teraz dominantą jest kępa olszy czarnej - Alnus glutinosa.

Byliny nader obficie reprezentuje knieć błotna - Caltha palustris.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji