Teraz przyglądam się ogławianym wierzbom - Salix. Na pierwszej z nich wyrasta siewka cisu - Taxus baccata.
Oto fragment strugi. Nad nią zielenieje wiązówka błotna - Filipendula ulmaria.
Wśród gęstych krzewów kwitnie knieć błotna - Caltha palustris.
Flora w okolicy strugi jest typowa. Kwitnie knieć błotna - Caltha palustris. Zielenieje sitowie leśne - Scirpus sylvaticus.
Tutaj zwracam uwagę na pępawę - Crepis paludosa w otoczeniu ziarnopłonu wiosennego - Ficaria verna.
Jest sporo wiązówki błotnej - Filipendula ulmaria.
Oto grupa młodych, dopiero co posadzonych wierzb - Salix. Zieleń w tle to przede wszystkim wiązówka błotna - Filipendula ulmaria.
W dalszym ciągu swoistą dominantą jest czosnaczek pospolity - Alliaria petiolata.
Teraz struga staje się strużką. To jej lewe odgałęzienie. Biała plama w oddali to gwiazdnica wielkokwiatowa - Stellaria holostea.
Jest jeszcze co nieco sitowia leśnego - Scirpus sylvaticus.
Bardzo szybko ewakuowałem się. Udałem się po pomoc do firmy RESIN. Tutaj dzięki uprzejmości właściciela przeczekałem najgorszy czas i ponownie ruszyłem w teren. Kontynuując wędrówkę udokumentowałem ciekawy krzyż przydrożny.
Mijam omszałą brzozę brodawkowatą - Betula pendula.
Wędruję teraz wysokim prawym brzegiem prawej gałęzi wąwozu aby ominąć znane mi mokradło. W drzewostanie są brzozy brodawkowate - Betula pendula. Są wierzby - Salix. Jest czeremcha zwyczajna - Padus avium.
Struga skrywa się w gęstych wierzbach - Salix.
Ponadto z pobliskiego ogrodu trafiły tutaj martwe świerki - Picea.
Pokonałem tę przeszkodę. Wkroczyłem na rozległe mokradło gdzie nader obficie kwitnie knieć błotna - Caltha palustris. Towarzyszy jej sitowie leśne - Scirpus sylvaticus.
Na wysokim prawym brzegu prawej odnogi rośnie dąb szypułkowy - Quercus robur.
Porasta go rokiet cyprysowy - Hypnum cupressiforme.
Ponownie jestem na mokradle. Teraz dominantą jest kępa olszy czarnej - Alnus glutinosa.