bio-forum.pl

Phellinus na brzozie

bez logowania - można przeglądać
GRej368278

od paź.2020

1. Phellinus na brzozie

2023. 05. 23, okolice Chruściela (pow. braniewski). Skraj torfowiska w borze mieszanym bagiennym. Na złamanej brzozie, dość już spróchniałej, jeden owocnik na wys. ok. 0, 5 m. o szerokości 12 cm, odstający od podłoża na 8 cm., chyba jeszcze żywy, a w każdym razie w dobrym stanie. Wyżej na pniu rosło ich więcej, większych i mniejszych, ale już martwych i przeżartych przez larwy.

Czyżby był to Phellinus nigricans?.

Z atlasu Mirka i z innych współczesnych źródeł wynika, że czyreń ten rośnie wyłącznie na brzozie, co chyba jednak nie przesądza, że Betula -> Ph. nigricans?... - aczkolwiek cechy makro (regularny kształt, ostry brzeg, czarna spękana krusta) najbardziej pasują mi do ww. gatunku.

od wrz.2005

2. Phellinus na brzozie

nie przesądza, ale Twój to wg mnie książkowy P. nigricans

od paź.2020

3. Phellinus na brzozie

Dziękuję:-).

Błażeju, czy mam go zgłaszać?

Moja wątpliwość bierze się stąd, że mimo iż figuruje na Czerwonej liście, to został na niej umieszczony jako ten "stary" Ph. nigricans występujący na buku i grabie (i dotychczasowe zgłoszenia w GREJ też dotyczą znalezisk z substratu bukowego), a ten "prawdziwy", brzozowy to (za rodzimym atlasem) wg Mycobank i GBIF synonim Phellinus igniarius...

od wrz.2005

4. Phellinus na brzozie

zgłaszać

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji