bio-forum.pl

2023-04-21 Skawina, między Radziszowem a Grabiami, dolina Mogiłki - część 1

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2023-04-21 Skawina, między Radziszowem a Grabiami, dolina Mogiłki - część 1
19.maj.23 11:56
Piotr Grzegorzek

Teraz rozpoczynam najdłuższy w historii tego cyklu serial. Będzie 19 odcinków. Poznamy cały skawiński fragment najdłuższego lewobrzeżnego dopływy Skawinki czyli tytułowej Mogiłki. Na razie stoję na kładce nad Skawinką i zerkam z jej biegiem z prawego oraz lewego brzegu.

Mogiłkę postanowiłem przemierzyć poczynając od zachodniej strony linii kolejowej. Na początku poszedłem na pobliski cmentarz. Skrywa się za żywotnikami zachodnimi - Thuja occidentalis.

Tak jak wszędzie dominują "blaty laminowane kuchenne".

Trafił się jednak bardzo zabytkowy nagrobek.

Idę dalej ku północy.

Zerkam ponownie na cmentarz.

Przy jego północno-zachodnim narożniku znajduje się taka osobliwa rzeźba.

Podążam dalej ulicą Brzegi.

Mijam ogławianą wierzbę - Salix.

Docieram do stacji kolejowej Rzozów.

Zawracam na południe idąc teraz ulicą Jarzębinową. Do Mogiłki mam nieco ponad 500 metrów.

W zaroślach przy torowisku widać sosny zwyczajne - Pinus sylvestris oraz brzozy brodawkowate - Betula pendula.

od cze.2010

2. 2023-04-21 Skawina, między Radziszowem a Grabiami, dolina Mogiłki - część 1
19.maj.23 12:46
Piotr Grzegorzek

Wzdłuż linii kolejowej biegnie rów z wodą.

Wyrasta w nim sit - Juncus.

Wody jest na tyle dużo, że przebywają w nim kaczki krzyżówki.

Oto kolejna grupa situ - Juncus.

Jest małe co nieco pałki szerokolistnej - Typha latifolia. Wodę pokrywa rzęsa - Lemna minor.

Idąc dalej przekraczam skrzyżowanie z ulicą Przemysłowa.

Opuszczam ulicę. Idę nad Mogiłkę. Widać kwitnące śliwy tarniny - Prunus spinosa.

Osiągam punkt startu.

Ruszam w górę lewego brzegu rzeki.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji