Teraz ruszam w górę idąc w osi cieku który ostatecznie poprowadzi mnie do Magicznej Ostoi. W drugiej części przeszedłem około 200 metrów. Osiągnąłem rejon pola uprawnego, który stał się obszarem zabudowanym. Na południe od niego znajduje się niewielki lasek. Na zachód podmokła łąka.
W tym rejonie trafił się piżmaczek wiosenny - Adoxa moschatelina. Uczyniłem go bohaterem długiej sesji zdjęciowej.
Teraz zatrzymam się tutaj na dłużej. Wyraźnie widać, że w olszynce osłaniającej osiedle od południa istnieje bardzo aktywne źródło, wręcz wywierzysko.
Dominuje knieć błotna - Caltha palustris w towarzystwie rzeżuchy - Cardamine.
Jest sporo sitowia leśnego - Scirpus sylvaticus.
Ruszam dalej. Teraz w drzewostanie pojawia się świerk pospolity - Picea abies. Poza tym wyraźnie widać, że prawy brzeg jest bardzo łagodny.
Tutaj wyraźnie widać jaki jest skład drzewostanu. Między innymi są dąb szypułkowy - Quercus robur i buk zwyczajny - Fagus sylvatica.
Zerkając w kierunku krawędzi lasu zwracam uwagę na dęba szypułkowego - Quercus robur. Za nim skrywa się świerk pospolity - Picea abies.
Jest dość typowy klon jawor - Acer pseudoplatanus.
Teraz rzeka płynie po równinie. Wyraźnie widać że jest dość wyrywna i że ochoczo wcina się w podłoże.
Roślin zielnych jest niewiele, ale trafiła się kokorycz pełna - Corydalis solida.
Trafiła się niewielka kaskada z licznymi gałęziami i konarami. Na gałęziach są resztki lodu. Po prostu powiało chłodem.
Przekraczam powaloną brzozę brodawkowatą - Betula pendula.
Nad strugą wyrastają dęby szypułkowe - Quercus robur.
Są brzozy brodawkowate - Betula pendula.
Powyżej wyrastają dąb szypułkowy - Quercus robur oraz grab zwyczajny - Carpinus betulus.
Mnium hornum może tak wyglądać, gdy jest młody. Często tak gęsto rośnie, póżniej będzie ciemno zielony, czasem z brązowawym odcieniem.
Dzięki.