bio-forum.pl

2023-04-06 Skawina, Wola Radziszowska - wąwóz pomiędzy ulicami Górki i Garcowiec - część 3

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2023-04-06 Skawina, Wola Radziszowska - wąwóz pomiędzy ulicami Górki i Garcowiec - część 3
27.kwi.23 09:06
Piotr Grzegorzek

Teraz ruszam w górę idąc w osi cieku który ostatecznie poprowadzi mnie do Magicznej Ostoi. W drugiej części przeszedłem około 200 metrów. Osiągnąłem rejon pola uprawnego, który stał się obszarem zabudowanym. Na południe od niego znajduje się niewielki lasek. Na zachód podmokła łąka.

W tym rejonie trafił się piżmaczek wiosenny - Adoxa moschatelina. Uczyniłem go bohaterem długiej sesji zdjęciowej.

Teraz zatrzymam się tutaj na dłużej. Wyraźnie widać, że w olszynce osłaniającej osiedle od południa istnieje bardzo aktywne źródło, wręcz wywierzysko.

Cała okolica to mokradło porośnięte ziołoroślami. Tutaj także pojawiają się niewielkie strugi.

Dominuje knieć błotna - Caltha palustris w towarzystwie rzeżuchy - Cardamine.

Ruszam dalej.

Przedzieram się przez gęste drzewa i krzewy na prawym brzegu. Stok wąwozu jest bardzo stromy.

Pokrywają one niewielką ale obfitą młakę.

To końcówka bocznej dolinki z mało wydajną strugą.

Tutaj natrafiłem na taką hubę.

Oto rejon źródła cieku biorącego początek z tej dolinki.

Ruszam dalej. Teraz w drzewostanie pojawia się świerk pospolity - Picea abies. Poza tym wyraźnie widać, że prawy brzeg jest bardzo łagodny.

Tutaj wyraźnie widać jaki jest skład drzewostanu. Między innymi są dąb szypułkowy - Quercus robur i buk zwyczajny - Fagus sylvatica.

Schodzę nad strugę, która tutaj wije się łagodnie.

Zerkając w kierunku krawędzi lasu zwracam uwagę na dęba szypułkowego - Quercus robur. Za nim skrywa się świerk pospolity - Picea abies.

od cze.2010

2. 2023-04-06 Skawina, Wola Radziszowska - wąwóz pomiędzy ulicami Górki i Garcowiec - część 3
27.kwi.23 09:52
Piotr Grzegorzek

Idąc dalej mijam graba pospolitego - Carpinus betulus.

Drzew tego gatunku jest tutaj sporo.

Struga płynie rozlewając się szeroko.

Jest także efekt odbicia.

Jest dość typowy klon jawor - Acer pseudoplatanus.

Tutaj na korzeniach drzew wyrasta kolejny ciekawy mech. Nieśmiało stawiam na Mnium hornum.

Teraz rzeka płynie po równinie. Wyraźnie widać że jest dość wyrywna i że ochoczo wcina się w podłoże.

Z kolei na prawym brzegu w pewnym oddaleniu od wody rozwija się las w typie gradu.

Roślin zielnych jest niewiele, ale trafiła się kokorycz pełna - Corydalis solida.

Trafiła się niewielka kaskada z licznymi gałęziami i konarami. Na gałęziach są resztki lodu. Po prostu powiało chłodem.

Powyżej struga jest szeroka i łagodna.

Przekraczam powaloną brzozę brodawkowatą - Betula pendula.

Tutaj wyraźnie widać, że struga ochoczo wcina się w podłoże. Ta równina to dawne namulisko.

Nad strugą wyrastają dęby szypułkowe - Quercus robur.

brzozy brodawkowate - Betula pendula.

Oto jeden z tutejszych bardzo okazałych jak tę okolicę dębów szypułkowych - Quercus robur.

Oto bardzo dziki odcinek doliny strugi.

Tutaj z brzegu sączy się woda. Znaczy się mamy źródło stokowe.

Tak wygląda misa źródłowa.

od gru.2006

3. 2023-04-06 Skawina, Wola Radziszowska - wąwóz pomiędzy ulicami Górki i Garcowiec - część 3
28.kwi.23 09:21
Jaroslaw Makowski "maj"

Mnium hornum może tak wyglądać, gdy jest młody. Często tak gęsto rośnie, póżniej będzie ciemno zielony, czasem z brązowawym odcieniem.

od cze.2010

4. 2023-04-06 Skawina, Wola Radziszowska - wąwóz pomiędzy ulicami Górki i Garcowiec - część 3
28.kwi.23 20:59
Piotr Grzegorzek

Dzięki.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji