bio-forum.pl

2023-04-06 Skawina: Wola Radziszowska - wąwóz pomiędzy ulicami Górki i Garcowiec - część 1

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2023-04-06 Skawina: Wola Radziszowska - wąwóz pomiędzy ulicami Górki i Garcowiec - część 1
25.kwi.23 16:53
Piotr Grzegorzek

Kontynuujemy odkrywanie miasta i gminy Skawina. Będzie sześć odcinków. Tego dnia zajechałem do stacji Wola Radziszowska.

Zerknąłem na południe. Wzgórza porasta las Bronaczowa.

Opuszczając peron, idąc z biegiem linii kolejowej, minąłem skupiska rukiewnika wschodniego - Bunias orientalis oraz stulisza Loesela - Sisymbrium loeselii.

Wyszedłem na ulicę Sosnowa i poszedłem dalej w kierunku zachodnim.

W łuku drogi wyrasta sporo świerka pospolitego - Picea abies.

Przy okazji mijam płat ziarnopłonu wiosennego - Ficaria verna.

Osiągam strumień. Od tego miejsca rozpocznie się właściwa wyprawa ponieważ pójdę w górę jego biegu, znaczy się do źródeł. Na jego prawym brzegu zauważam płat zawilca gajowego - Anemone nemorosa.

W okolicy rozwija się czeremcha zwyczajna - Padus avium.

Struga wcina się w podłoże.

W zielonym tłumie wyróżnia się nerecznica samcza - Dryopteris filix-mas.

Jest okazała wierzba krucha - Salix fragilis.

Tak w tej okolicy działa "święte prawo własności".

Z roślin zielnych trafiła się przytulia wonna - Galium odoratum.

Oto kolejna ogławiana wierzba krucha - Salix fragilis.

Jest kładka.

Na prawym brzegu jest kilka drzew owocowych. Tutaj struga raptownie skręci w kierunku północno-zachodnim.

Na drzewach wyrastają porosty. Jednym z nich jest misecznica proszkowata - Lecanora conizaeoides.

od cze.2010

2. 2023-04-06 Skawina: Wola Radziszowska - wąwóz pomiędzy ulicami Górki i Garcowiec - część 1
25.kwi.23 17:43
Piotr Grzegorzek

Idąc dalej mijam zejściowe zawilce gajowe - Anemone nemorosa.

Wracam nad strugę. Na początku mamy okazałe, sterane życiem wierzby kruche - Salix fragilis.

Teraz w zaroślach dominuje topola osika - Populus tremula.

Oto początek zdecydowanego zakrętu strumienia.

W okolicy dominują wierzby kruche - Salix fragilis.

Jest jakaś "trawiasta" zielenina.

Oto kolejna porcja wierzb kruchych - Salix fragilis.

Oto płat ziarnopłonu wiosennego - Ficaria verna i zawilca gajowego - Anemone nemorosa. Wśród drzew można zauważyć dęba szypułkowego - Quercus robur.

W luce wśród drzew widać nowe domy.

Bliżej wody pojawia się wiązówka błotna - Filipendula ulmaria.

W okolicy jest pozyskiwane drewno opałowe.

Rozpoczyna się kwitnienie knieci błotnej - Caltha palustris.

Oto struga jako taka. Jest bardzo płytka.

Tutaj w zaroślach pojawia się bardzo okazały jak na tę okolicę dąb szypułkowy - Quercus robur.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji