bio-forum.pl

Czy to próchnilec gałęzisty?

bez logowania - można przeglądać

od sty.2007

1. Czy to próchnilec gałęzisty?

29 grudnia, las nadleśnictwa Czerniejewo, za Leśniewem k. Pierzysk (a Pierzyska k. Gniezna). Las liściasty z udziałem grabu, wiązu, olchy, dębu.

Na pniaku po ściętym dawno temu drzewie, a teraz całym omszonym, wyrastają takie grzybki, które chyba skądś już znam... Przypominają mi próchnilca gałęzistego oglądanego w [bf#135920], który to próchnilec zyskał miano "dłoni predatora" - bardzo trafne skojarzenia Piotrka Chachuły :)

dlon predatora

mój "predator";-)

Ale czy słusznie uważam to znalezisko za Xylaria hypoxylon (L.: Fries) Grev.?

pniak
pniak

Oto pniak, na którym rosną moje grzybki:

liscie
liscie i owoc

Liście pokrywające otoczenia pniaka, na tyle zmrożone, że nie daje się ich rozdzielić bez uszkodzenia.

próchnilec6
próchnilec
próchnilec3
próchnilec4
próchnilec2

Kilka innych ujęć grzybków:

od gru.2007

2. Czy to próchnilec gałęzisty?
30.gru.07 14:12
Jacek Soboń

Też tak uważam - Xylaria hypoxylon

od gru.2006

3. Czy to próchnilec gałęzisty?

Tak, to Xylaria hypoxylon. Prawda, że bardzo uroczy grzybek? Przy większej wilotności powietrza potrafi mieć żółtawe i czerwonawe końcówki. Rośnie cały rok, ale o tej porze najłatwiej go focić.

od sty.2007

4. Czy to próchnilec gałęzisty?

No, czy najłatwiej? Ze względu na niską temperaturę i obawę, by mi się nagle nie rozładowały baterie aparatu na tym zimnie..... (ale miałam zapasowy komplet baterii). A kolana jak marzły od bicia pokłonów przed tym grzybkiem;) (nakolanników nie miałam...)

Ale fotogeniczny jest, spodobał mi się baaaardzo :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji