I tak wędrując w górę strugi po przejściu około jednego kilometra zbliżyłem się do niewielkiego lasu będącego tak jakby południowo-wschodnim wyrostkiem wielkiego kompleksu. Między nim a strugą biegnie szeroka droga.
W lesie porastającym rozległy stok dominuje brzoza brodawkowata - Betula pendula. Jest też sporo dębu szypułkowego - Quercus robur.
W runie póki co jak wszędzie zielenieje gajowiec żółty - Galeobdolon luteum.
Kwitnie ziarnopłon wiosenny - Ficaria verna.
Teraz jestem w obrębie partii lasu z dominującą brzozą brodawkowatą - Betula pendula. Towarzyszą jej pojedyncze sosny zwyczajne - Pinus sylvestris.
Z kolei w runie zauważyłem miodunkę ćmą - Pulmonaria obscura.
Jest też kosmatka owłosiona - Luzula pilosa.
W tej partii lasu pojawia się sporo buka pospolitego - Fagus sylvatica.
Jest kolejna kokorycz pełna - Corydalis solida.
Schodzę nad strugę. Oto okazałe wierzby kruche - Salix fragilis.
W tej okolicy trafił się zawilec żółty - Anemone ranunculoides.
Idąc w górę jeszcze nie zbliżyłem się do miejsca, gdzie las będzie po obu stronach strugi. Okolica jest podmokła. Białe kropki to zawilec gajowy - Anemone nemorosa.
W drzewostanie mamy pewną ilość dębu szypułkowego - Quercus robur.
Dominują odroślowe postacie buka pospolitego - Fagus sylvatica. Jest też świerk pospolity - Picea abies. W runie szału nie ma.
Przechodząc pod powaloną wierzbą kruchą - Salix fragilis zauważam osobliwego czyrenia ogniowego - Phellinus igniarius.
Dopiero teraz las będzie po obu stronach strugi. W tym miejscu wyrasta kolejna ogławiana wierzba krucha - Salix fragilis.
Ruszam dalej w górę strugi trzymając się jej lewego brzegu. Wówczas zdecydowanie będę się znajdował w obrębie Woli Radziszowskiej.
Teraz zauważyłem, że z Woli Radziszowskiej zrobiła mi się Wola Radziszkowska, ale to się kiedyś poprawi.