Zaczyna się właściwa wyprawa. Jestem na ulicy Górki, odbijam na zachód. Do doliny strugi mam niecałe sto metrów.
Mijam pniak dębu szypułkowego - Quercus robur z odrastającymi pędami.
Po drodze zauważam mniszka - Taraxacum sp. sp.
Powalone pędy to amerykańskie nawłocie - Solidago.
Towarzyszy jej bez czarny - Sambucus nigra.
Zerkam na północ. Na lewo od doliny znajdują się uprawiane pola uprawne. Biegnie tutaj droga. Do skraju widocznego w tle kompleksu leśnego jest stąd w linii prostej nieco ponad kilometr.
Tą parą drzew powinna być wierzba - Salix.
Generalnie podczas tej serii spacerów najważniejsze będą rośliny zielne. Oto pokrzywa - Urtica dioica.
Oto porażony przez Peronospora ficariae ziarnopłon wiosenny - Ficaria verna.
Oto zawilec gajowy - Anemone nemorosa.
Oto kokorycz pełna - Corydalis solida.
Teraz wchodząc w zarośla w których dominuje wierzba - Salix idę śladem niewielkiego lewobrzeżnego dopływu głównej strugi.
Po wejściu w zarośla zauważyłem kokorycz która zdaje się być mieszańcem. Chociaż niewykluczone, że ten typ owalnych w zarysie przysadek, ale wyciętych na szczycie mieści się w zakresie zmienności kokoryczy pełnej - Corydalis solida.
Nieopodal pojawiła się gwiazdnica wielkokwiatowa - Stellaria holostea.
Jest też moim zdaniem bardzo typowa kokorycz pełna - Corydalis solida.
Jest też dowód na możliwy wysoki poziom wody. W zaroślach dominuje leszczyna - Corylus avellana.
Z drzew pojawia się czeremcha zwyczajna - Padus avium.
Z roślin zielnych zauważyłem żywokost bulwiasty - Symphytum tuberosum.
Lokalną dominantą jest jeszcze ziarnopłon wiosenny - Ficaria verna.
Jest też trywialny podagrycznik pospolity - Aegopodium podagraria. W tym rejonie trafia się nieczęsto.
Oto kolejna kokorycz pełna - Corydalis solida.
Czas zerknąć na strugę. Nad nią zwisają pędy czeremchy zwyczajnej - Padus avium.
Trafiła się jeszcze śledziennica skrętolistna - Chrysosplenium alternifolium.
Podnoszę wzrok ku górze. Na brzegu od strony Podolan wyrasta okazały jak na tę okolicę dąb szypułkowy - Quercus robur.
Idę dalej w górę strugi skrajem zarośli ze śliwy tarniny - Prunus spinosa.
Zauważam w nich kolejną kokorycz pełną - Corydalis solida.
W tym odcinku w linii prostej licząc od początku strugi pokonałem prawdopodobnie do 700 metrów trasy.
Piotrze,
Byłaby możliwość wykadrowania stawonoga ze zdjęcia z porażonymi ziarnopłonami Ficaria?
No właśnie nie owad.
Prawdopodobnie samica Entomobrya superba. Oznaczalny ze zdjęć, ale w tym wypadku najsłuszniej byłoby napisać skoczogonek z rodziny Entomobryidae.
Pozdrawiam