bio-forum.pl

2023-03-31 Skawina: Wola Radziszkowska, struga i las na granicy z Podolanami - część 1

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2023-03-31 Skawina: Wola Radziszkowska, struga i las na granicy z Podolanami - część 1
12.kwi.23 09:30
Piotr Grzegorzek

Zaczyna się właściwa wyprawa. Jestem na ulicy Górki, odbijam na zachód. Do doliny strugi mam niecałe sto metrów.

Mijam pniak dębu szypułkowego - Quercus robur z odrastającymi pędami.

Struga skrywa się w widocznych w końcu doliny zaroślach.

Po drodze zauważam mniszka - Taraxacum sp. sp.

Powalone pędy to amerykańskie nawłocie - Solidago.

Tego złamanego drzewa nie oznaczałem.

Jest też sporo śliwy tarniny - Prunus spinosa.

Towarzyszy jej bez czarny - Sambucus nigra.

Zerkam na północ. Na lewo od doliny znajdują się uprawiane pola uprawne. Biegnie tutaj droga. Do skraju widocznego w tle kompleksu leśnego jest stąd w linii prostej nieco ponad kilometr.

Przestrzeń przed zaroślami opanował ziarnopłon wiosenny - Ficaria verna.

Tą parą drzew powinna być wierzba - Salix.

Generalnie podczas tej serii spacerów najważniejsze będą rośliny zielne. Oto pokrzywa - Urtica dioica.

Oto porażony przez Peronospora ficariae ziarnopłon wiosenny - Ficaria verna.

Teraz wchodząc w zarośla w których dominuje wierzba - Salix idę śladem niewielkiego lewobrzeżnego dopływu głównej strugi.

Ma jeszcze sporo do osiągnięcia swojej podstawy erozyjnej.

Główna struga jest bardzo zasobna w wodę.

od cze.2010

2. 2023-03-31 Skawina: Wola Radziszkowska, struga i las na granicy z Podolanami - część 1
12.kwi.23 10:22
Piotr Grzegorzek

Po wejściu w zarośla zauważyłem kokorycz która zdaje się być mieszańcem. Chociaż niewykluczone, że ten typ owalnych w zarysie przysadek, ale wyciętych na szczycie mieści się w zakresie zmienności kokoryczy pełnej - Corydalis solida.

Nieopodal pojawiła się gwiazdnica wielkokwiatowa - Stellaria holostea.

Jest też moim zdaniem bardzo typowa kokorycz pełna - Corydalis solida.

Brzeg strugi od strony Podolan spełnia się w roli wysypiska śmieci.

Jest też dowód na możliwy wysoki poziom wody. W zaroślach dominuje leszczyna - Corylus avellana.

Z drzew pojawia się czeremcha zwyczajna - Padus avium.

Z roślin zielnych zauważyłem żywokost bulwiasty - Symphytum tuberosum.

Teraz dla przyspieszenia marszu idę skrajem zarośli. Tutaj dominuje śliwa tarnina - Prunus spinosa.

Lokalną dominantą jest jeszcze ziarnopłon wiosenny - Ficaria verna.

Mijam kolejne płaty śliwy tarniny - Prunus spinosa.

Zaglądam do środka. Zauważam liczne kokorycze - Corydalis.

To bardzo typowe kokorycze pełne - Corydalis solida.

Wracam na skraj zarośli. Oto bez czarny - Sambucus nigra.

Jest też trywialny podagrycznik pospolity - Aegopodium podagraria. W tym rejonie trafia się nieczęsto.

Czas zerknąć na strugę. Nad nią zwisają pędy czeremchy zwyczajnej - Padus avium.

Podnoszę wzrok ku górze. Na brzegu od strony Podolan wyrasta okazały jak na tę okolicę dąb szypułkowy - Quercus robur.

Brzeg strugi od strony Woli Radziszowskiej jest przykryty biomasą.

Idę dalej w górę strugi skrajem zarośli ze śliwy tarniny - Prunus spinosa.

Zauważam w nich kolejną kokorycz pełną - Corydalis solida.

Struga zatacza tutaj niewielki łuk. Na brzegu od strony Woli Radziszowskiej zalega stara opona.

W tym odcinku w linii prostej licząc od początku strugi pokonałem prawdopodobnie do 700 metrów trasy.

od paź.2013

3. 2023-03-31 Skawina: Wola Radziszkowska, struga i las na granicy z Podolanami - część 1

Piotrze,

Byłaby możliwość wykadrowania stawonoga ze zdjęcia z porażonymi ziarnopłonami Ficaria?

od cze.2010

4. 2023-03-31 Skawina: Wola Radziszkowska, struga i las na granicy z Podolanami - część 1
12.kwi.23 14:30
Piotr Grzegorzek

Lepiej nie będzie. To jakiś owad.

od paź.2013

5. 2023-03-31 Skawina: Wola Radziszkowska, struga i las na granicy z Podolanami - część 1

No właśnie nie owad.

Prawdopodobnie samica Entomobrya superba. Oznaczalny ze zdjęć, ale w tym wypadku najsłuszniej byłoby napisać skoczogonek z rodziny Entomobryidae.

Pozdrawiam

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji