bio-forum.pl

2023-03-15 Chrzanów tu i ówdzie

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2023-03-15 Chrzanów tu i ówdzie
23.mar.23 10:40
Piotr Grzegorzek

Następnego dnia powróciłem do parku aby dodatkowo sprawdzić odnalezione skupisko porostów. Upewniłem się, że drzewem na którym są jest jesion wyniosły - Fraxinus excelsior.

Uzupełniłem wizerunki mąklika - Pseudevernia furfuracea.

Wchodzę w głąb parku idąc ku muzeum.

Tutaj na początku sfotografowałem śnieżyczkę przebiśniega - Galanthus nivalis.

Na wschodniej ścianie sfotografowałem ciekawy kamień. To fragment triasowych warstw karchowickich.

Potem poszedłem na rynek.

Oto tutejszy formowany platan - Platanus acerifolia.

Potem udałem się ku linii kolejowej na trawersie ulicy Podwale w okolicy skrzyżowania z ulicą Krakowską. Na początku nowa obwodnica.

Potem pobocze linii kolejowej.

Tutaj trafiłem na proces znikania ugrupowania klonu srebrzystego - Acer saccharinum.

od cze.2010

2. 2023-03-15 Chrzanów tu i ówdzie
23.mar.23 11:32
Piotr Grzegorzek

Nie ma tego złego co by na powiedzmy dobre nie wyszło. Wskutek wycinki jemioła pospolita - Viscum album sięgnęła gruntu. Tedy uczyniłem ją bohaterką długiej sesji zdjęciowej.

Na początku owoce.

Potem nierozwinięte kwiaty męskie.

Z kolei kwiaty żeńskie klonu srebrzystego - Acer saccharinum były bez szans.

Opuszczam to ponure miejsce.

Kolejny punkt to ulica Trzebińska. Tutaj fotografuję rogownicę - Cerastium tomentosum.

Potem idzie bukszpan zwyczajny - Buxus sempervirens. Jeden z krzaczków szykuje się do kwitnienia.

A to już ulica Zielona. Tutaj zwracam uwagę na zejściowego wrośniaka - Trametes versicolor.

Oto widok dworca autobusowego ZKKM Chrzanów.

Oto tutejszy skazany na śmierć dąb szypułkowy - Quercus robur. Wykonanie wyroku odwleka się.

W końcu powróciłem do parku. Leszczyna - Corylus avellana wciąż pyli.

W głębi parku natrafiłem na kolejne zgrupowanie śnieżyczki przebiśniegu - Corylus avellana.

I na zakończenie ulica Kościuszki i tamtejszy okazały bukszpan wieczniezielony - Galanthus nivalis.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji