bio-forum.pl

2023-03-02 Jaworzno - to i owo w śródmieściu

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2023-03-02 Jaworzno - to i owo w śródmieściu
18.mar.23 19:21
Piotr Grzegorzek

Tego dnia zajechałem do Jaworzna z kolejną porcją filmów. między innymi był tam ten o żywotnikowcu japońskim - Thujopsis dolabrata. W pierwszej wersji filmu wspomniałem, że widziałem sadzonki tego gatunku w okolicy biblioteki, ale nie znałem ich obecnego losu. Mając trochę czasu sprawdziłem to stanowisko. Oto aktualny wygląd tych okazów. Dwie rośliny rosną w cieniu sosny wejmutki - Pinus strobus. Sfilmowałem je a następnie przeredagowałem film, dostarczając kolejną wersję w kilka dni później.

Idąc dalej sfotografowałem mocno przyciętą wierzbę żałobną - Salix ×sepulcralis.

Następnie skręciłem w stronę Muzeum Miasta Jaworzna. Tutaj stoi kochbunkier.

Na jego powierzchni wyrasta rozłupek grubowłosy - Schistidium crassipilum.

Skręcam w kierunku łuku ulicy Gabriela Narutowicza. Pod murem dokumentuję skupisko świerka serbskiego - Picea omorika. Znam go z tego miejsca od 2002 roku.

Jest tam jeszcze ozdobna róża, która zapomniała zrzucić liście.

Nieco dalej na pniaku po świerku kłującym - Picea pungens znalazłem czarną galaretkę. Wysoce prawdopodobna jest kisielnica smołowa - Exidia pithya.

Teraz skręcam w ulicę Biała.

Po drodze mijam płaty gwiazdnicy pospolitej - Stellaria media.

od cze.2010

2. 2023-03-02 Jaworzno - to i owo w śródmieściu
18.mar.23 19:41
Piotr Grzegorzek

Idąc dalej zbliżyłem się do skrzyżowania z ulicą Sądową. Tutaj spostrzegłem spory mszar.

Towarzyszy mu zęboróg purpurowy - Ceratodon purpureus.

Teraz zajrzałem w zarośla po prawej stronie ulicy Biała. Na początku zauważyłem klony jawory - Acer pseudoplatanus.

Rozwijają się listki bzu czarnego - Sambucus nigra.

Nieco dalej w gęstwinie pojawia się domieszka klonu zwyczajnego - Acer platanoides.

Opuszczam tę gęstwinę.

Wchodzę w ulicę Sądową.

Mijam kasztanowca - Aesculus hippocastanum.

Nieopodal pośród kostki brukowej wyrasta bodziszek drobny - Geranium pusillum.

Na trawniku bliżej rynku kwitnie stokrotka pospolita - Bellis perennis.

Nieco dalej przy Placu Świętego Jana wyrasta grupa iglaków ze świerkiem serbskim - Picea omorika.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji