bio-forum.pl

2023-03-01 Chrzanów Śródmieście i szpital

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2023-03-01 Chrzanów Śródmieście i szpital
17.mar.23 07:52
Piotr Grzegorzek

Tego dnia pomijając zakupy udawałem się do Muzeum w celu jak to się powiada ogrania budynku dla Intro do jednego z tegorocznych i być może przyszłych cykli filmowych. Na początku ulica Oświęcimska w okolicy skrzyżowania ulicą Słowackiego. Tutaj u podstawy pnia jesionu wyniosłego - Fraxinus excelsior bardzo dobrze ma się uszak bzowy - Auricularia auricula-judae.

Wciąż wyrasta bodziszek drobny - Geranium pusillum.

Wchodzę do parku.

Podchodzę do oczaru japońskiego - Hamamelis japonica.

Osiągam muzeum.

Potem udaję się do ogrodu przy Domu Urbańczyka, gdzie dokumentuję kwitnący oczar chiński - Hamamelis mollis.

Następnie przemieściłem się do ulicy Piłsudskiego. Tutaj po przejściu ulicy Sokoła udokumentowałem tasznika pospolitego - Capsella bursa-pastoris.

Towarzyszy mu jakiś mniszek - Taraxacum sp. sp.

Po dłuższej przerwie ruszyłem do szpitala. W drodze na przystanek przy ulicy Grzybowskiego potwierdziłem trwanie robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia.

A to już ulica Sienna i wykop po linii kolejowej.

W tej okolicy wyrasta klon zwyczajny - Acer platanoides z gniazdem w koronie.

Zbliżając się do alei Henryka dokumentuję świeżo posadzone drzewa.

Będąc na przystanku zerkam na przebudowywany przejazd pod linią kolejową. To tak zwane Dwa Mosty.

I tak dotarłem do ulicy Topolowej w rejonie szpitala.

Tutaj posadzono klony zwyczajne w odmianie kulistej - Acer platanoides "Globosa".

Na ich pniach wyrastają porosty. Dominuje złotorost ścienny - Xanthoria parietina.

Mniej rzuca się w oczy Amandinea.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji