bio-forum.pl

Ditangium cerasi?

bez logowania - można przeglądać
GRej366889

od lis.2020

1. Ditangium cerasi?

25. 02. 2023

Kaleń woj. mazowieckie

Las debowo grabowy, na powalonym pniu starego graba. Owocniki miekkie, galaretowate, nie pekajace po scisnieciu jak Lycogala, kilka mm. Bede tam w wekeend wiec postaram sie zrobic kilka lepszych fotek oraz jesli ktos chetny zabiore owocniki pod mikroskop

od cze.2017

2. Ditangium cerasi?

Ja też znalazłem 25 lutego, był wtedy fajny klimat dla tego grzybka, ale nie zebrałem od razu.

Za dwa dni śladu po nim nie było, ale w nocy był lekki przymrozek i moje były trzymilimetrowe.

od wrz.2005

3. Ditangium cerasi?

warto zebrać, zgłosić i przesłać

od lis.2020

4. Ditangium cerasi?

Jak duże owocniki zebrać żeby było ok pod mikroskopem Błażeju?

od wrz.2005

5. Ditangium cerasi?
11.mar.23 18:25
Robert Puciata "puciu"

Ciekawe czy to, to samo.

od maj.2019

6. Ditangium cerasi?

a jaka konsystencja?

od paź.2007

7. Ditangium cerasi?

cytat:

Ciekawe czy to, to samo.

To, to bardziej na jakąś Hypocrea wygląda.

PS. Pytanie o konsystencję, jak najbardziej na miejscu;-)

od cze.2017

8. Ditangium cerasi?

I wielkość też wypadałoby określić :)

od lis.2020

9. Ditangium cerasi?

Po 2 tygodniach ponowne odwiedziny u grzyba, niestety nie zmienił on swojego rozmiaru na wiekszy, natomiast po dokładnych ogledzinach powalonej kłody stwierdzam że jest to topola a nie grab.

od wrz.2005

10. Ditangium cerasi?

>Jak duże owocniki zebrać żeby było ok pod mikroskopem Błażeju?

Zawsze wskazany materiał zawierający owocniki na różnych etapach rozwoju. I zawsze (a w szczególności przy takich drobiazgach) lepiej zebrać kilka- kilkanaście owocników, a nie jeden.

od lis.2020

11. Ditangium cerasi?

Czy w przypadku takich owocników zrobic suszka czy biegiem na poczte i wysyłka świeżych owocników? I jak je zebrac? Oderwac? Odciąć?

od wrz.2005

12. Ditangium cerasi?

odciąć z kawałkiem substratu

zasuszyć

od lis.2020

13. Ditangium cerasi?

Dziekuje, zbiore i wysle

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji