bio-forum.pl

Jaki to gatunek widłaka? (z wątku Widłaki)

bez logowania - można przeglądać
paprotniki

od wrz.2007

1. Jaki to gatunek widłaka? (z wątku Widłaki)

Nieśmiało zaglądając do działu botanicznego... Dziś znalazłem fajne stanowisko (nie wiem, co to za gatunek) widłaka, pokrywające ok. 20 m2. Niestety posłużyło za miejsce gromadzenie obciętych gałęzi (roboty leśne):

od maj.2007

2. Jaki to gatunek widłaka? (z wątku Widłaki)

Trochę za mało szczegółów, ale stawiałbym bardziej na Lycopodium annotinum niż Lycopodium clavatum

od wrz.2007

3. Jaki to gatunek widłaka? (z wątku Widłaki)

Tomku a czy próbowałeś usunąć te gałęzie?

od wrz.2007

4. Jaki to gatunek widłaka? (z wątku Widłaki)

Niestety Pawle, spieszyłem się z pakunkami, skróciłem drogę przez las, zmierzch prawie zapadał i nie usuwałem. Na pewno w najbliższych dniach odwiedzę to miejsce i odrzucę co się da. Nie pomoże to jednak osobnikom, które zostały wyrwane.

od gru.2007

5. Jaki to gatunek widłaka? (z wątku Widłaki)
1.sty.08 18:52
Jacek Soboń

Zgadzam się, ze potrzebne zbliżenie. Stawiam jednak na Lycopodium annotinum. Listki ustawione bardziej na boki i nie mogę dopatrzyć się długiego włoska na zakończeniu listków. Niżej ilustracja obu gatunków z "Exkursionsflora..." Rothmalera

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji